Митов: Русия посика да прелети над България от днес за утре

10:03, 17 окт 15 / Политика 25 492 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„Руснаците се забавиха с искането си и не спазиха определения срок, в който се подава заявлението за осигуряване на въздушен коридор. Те много добре знаят какви са сроковете, но не ги спазиха. Всеки ден издаваме или не разрешения за полети. Руснаците си имат алтернативни маршрути и са си превозили каквото е трябвало, до където е трябвало. Това каза в е фира на Бтв външният министър Даниел Митов, по повод вчерашния отказ на България руски хуманитарен самолет с  провизии в Сирия да използва нашето въздушно пространство.

Митов обясни, че инцидентът със загиналия имигрант близо до границата ни с Турция е неприятен, но все пак е нелегално преминаване на наша територия.  Митов допълни, че очаква разследването да изясни точните факти около случката.

„Трябва да се знае, че има ред, когато някой бяга от страната и търси сигурност в друга държава. Нелегалното преминаване на границата ни е престъпления и е проблем. Граничната ни полиция работи под огромен натиск. Това трябва да се оценява. Важно е да разберем с какви намерения са преминавали тези хора, кои са. България ще защити репутацията си”, обясни Митов и допълни, че това е инцидент, при който не може да се вини българският полицай.

Митов каза още, че българското участие на Европейския съвет е оформило позицията на Европейския съюз по отношение на миграционните потоци.

По думите му преди срещата на върха в Брюксел е било подготвено писмо до всички европейски лидери по отношение на миграцията и то се е превърнало в основа на бъдещата политика на общността. Митов посочи, че бежанските центрове извън ЕС трябва да бъдат подпомагани.

„Не сме отказали на никого, когато става въпрос за хора в нужда – да бъдат регистрирани и защитени", каза още той, като обърна внимание, че влизането в България става през граничните пунктове и всяко друго проникване е престъпление.

Относно изботите, той каза, че около 300 секции ще бъдат разкрити в чужбина за изборите. Той посочи, че ще бъдат командировани 123 души, което е „доста по-малко от очакваното".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама