Въпреки отказа на България Русия намери начин да евакуира 56 души от Сирия

10:48, 17 окт 15 / Политика 25 863 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Въпреки вчерашния отказа на България да допусне руски самолет да премине въздушното ѝ пространство, летателната машина все пак е успяла да стигне до крайната си цел – Сирия. Самолетът е използвал обиколен маршрут, за да достигне до размирната страна, а след това се е върнал, съобщава ТАСС.

Вчера говорителят на външно министерство Бетина Жотева заяви за София Topnovini.bg, че заявката за преминаването на машината е подадена на 14 октомври, а за даването на отговор законово са предвидени 5 дни. Така е нямало време да се разреши този полет.

От Русия твърдят, че самолетът е пренасял 20 тона хуманитарна помощ за сирийския град Латакия. На връщане пък били евакуирани 56 души, предимно граждани на Русия и други бивши съветски републики.

Директорът на департамента за международна дейност на руското министерство на извънредните ситуации Александър Томашов обясни пред ТАСС, че самолетът е имал съгласуван маршрут, но час преди да излети българските власти са отказали да го пропуснат през въздушното пространство на страната. Това довело до начертаване на нов маршрут, което пък забавило излитането на машината.

По-рано днес пред Нова Телевизия Бетина Жотева обясни, че не е вярно твърдението, че отказът е дошъл час преди полета. Тя допълни, че и Румъния е отказал въздушен коридор за руския самолет и в този случай той просто е нямало как да мине през България.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама