Възродиха празника на Търновския гарнизон

11:39, 17 окт 15 / Култура 25 324 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Възродиха празника на Търновския гарнизон.  Последните чествания са били преди 47 години. „Възстановява се една стара търновска традиция, а именно празника на Търновския гарнизон, съобщиха от НВУ „Васил Левски“. Инициативата е на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и се подкрепя от Община Велико Търново.

Изпълняващата длъжността кмет на старата столица Снежана  Данева благодари на началника на НВУ "Васил Левски бригаден генерал Пламен Богданов, на всички офицери, сержанти, курсанти и кадети както за възстановяването на този празник, така и за приноса им в отстояване престижа и авторитета на Велико Търново, като център на един от големите гарнизони в България. Тя се обърна и със специални думи на благодарност към офицерите и сержантите от запаса и резерва, по чиято родолюбива идея и предложение с подкрепата на Община Велико Търново се възстановява празникът с вековна история.

Празникът ще бъде включен в културния календар на 2016-та година, уточни директорът на Дирекция „Култура“ в Общината Нелина Църова. Целата е да се запази традицията от миналия век. „През 1879 година от 2-ра и трета дружина на 6-ти пехотен полк се създава 18-ти Етърски полк“, каза подп. Евгени Пенчев.

Празникът на Търновския гарнизон се отбелязвал на 20-ти октомври. Празничната програма на частванията, се състоя в МДТ „К. Кисимов”. Тя започва с историческо слово на полк. Марко Златев, сетне акт по възстановяването прочете началникът на НВУ бригаден генерал Пламен Богданов.

Вечерта завърши с концерт. Една от идеите споделена с офицерите и сержантите от запаса бе изграждането военен музей, като част от концепциите на седемте екипа от архитекти, които работиха по плановото техническо задание за терена на Старото военно училище.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама