Шуменски информатици участват на две международни състезания в Букурещ

12:07, 17 окт 15 25 404 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Шуменски информатици стартираха участието си в две силни международни състезания по програмиране.

Двете надпревари се провеждат от 15 до 18 октомври в Букурещ.

Международното състезание Romanian master of informatics  и за студенти - The SouthEastern European Regional Contest of the ACM International Collegiate Programming Contest (Регионално състезание за югоизточна Европа в рамките на Световното международно студентско състезание на ACM) АСМ е световна студентска професионална организация, която ежегодно организира мащабно студентско състезание по програмиране на два етапа – регионални квалификации, при които от всеки регишон на света се излъчват по 2-3 университета – финалисти.

Тази година на Регионалното състезание за Югоизточна Европа, България е представена от четирите най-добри университета в Републиканската студентска олимпиада по програмиране – Софийския университет, Американския университет в България, Нов български университет и Шуменския университет.

Нашият университет е представен с отбор в състав:  Юмит Исмаилов, Нури Нури и Ивайло Петров от Факултета по Математика на ШУ с ръководители Бисерка Йовчева и Валентина Дянкова от катедрата по Компютърна информатика в ШУ.

Състезанието се провежда в сградата на Букурешкия политехнически университет.

В същото време в Математическата гимназия „Тудор Виану“ – Букурещ се провежда третото издание на Romenian master of informatics – международно състезание, в което участват четирите най-силни държави в световната ученическа инфорбатика – България, Русия, Полша и Румъния. Освен тях на състезанието има представители на Сърбия, Македония, Швейцария и Молдова.

Освен националния отбор на България в състезанието участват отбори на Варна и Шумен.

Шуменската Школа А&Б участва с отбор от пет състезатели – Валентин Борисов, Антон Чернев, Иван Ганев и Ванеса Гецева от ПМГ „Нанчо Попович“ – гр. Шумен и Александър Георгиев от ПМГ – Хасково. Ръководители на отбора отново са Бисерка Йовчева и Валентина Дянкова от ШУ и Школа А&Б. Състезанията се провеждат паралелно в момента.

И двете състезания са изключително тежки от световна величина. Надявам се на добро представяне на нашите момчета, заяви Бисерка Йовчева:

Участието на отборите в състезанието е финансирано от Факултета по математика и информатика на ШУ и Студентски съвет на ШУ.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама