Катаджии и граждани показват умения в автошоу посветено на пътната безопасност (снимки)

12:39, 17 окт 15 25 363 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
За втора година в столицата се провежда инициативата „Движение без риск“. Тя цели да информира и да провокира деца и възрастни да бъдат по внимателни както зад волана, така и на улицата като участници в движението.

„Под различни форми всички ние, възрастните, сме призовани да говорим за пътната безопасност. Колкото и събития да има организирани на тази тема, те няма да бъдат много, предвид жертвите по пътищата и ранените. Особено тази година броят им се увеличава. За това направихме второ издание на празника“, обясни за София Topnovini.bg един от организаторите на събитието Албена Алексиева.

В първата част от празника ще бъдат изпитани уменията на катаджии, журналисти, застрахователи и смели граждани в състезание по майсторско управление на автомобил. Специалистите ще демонстрират и други техники и знания, свързани с безопасността на движението, обещават организаторите.

Посетителите ще пробват и тематичните алкоочила, които показват какво вижда употребилият алкохол. Децата ще учат пътните знаци, а университетският аварийно-спасителен отряд към Българския червен кръст ще демонстрира как се помага на изпаднали в беда при катастрофа.

За началото на събитието десетки родители доведоха своите деца, за да се включат в игрите подготвени за тях.

„Трябва постоянно да говорим, защото децата трябва да знаят как да се пазят на пътя, дори и на тротоара. В нашето училище учителите също много говорят за това. Малкия разказва, че госпожата им е обяснявала как да пресичат и къде е позволено това. Трябва навсякъде да е така. Да се говори и да се обяснява“, заяви Йоана, чиито син е във втори клас.

Младата майка допълни, че децата трябва да бъдат научени на отговорност, както и че е много важно сами да се пазят.

Последната статистика на „Пътна полиция“ показва, че най-често допусканите нарушения на пътя са неспазване на ограниченията на скоростта, както и неспазване на знаците на пътя. Голям е и броят на случаите на водачи, които са седнали зад волана след употреба на алкохол.

Празникът ще продължи през целия ден на паркинга на The Mall, който се намира на "Цариградско шосе".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама