Гръцкият парламент прие мерките за икономии, орязват пенсиите с 10%

13:14, 17 окт 15 / Свят 25 314 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Гръцкият парламент прие нови мерки за икономии. Те бяха поискани от международните кредитори в рамките на третата програма за финансова помощ за страната.

Решението беше прието със 154 гласа „за“ от 300-членния еднокамарен законодателен орган. Единствено двете партии от управляващата коалиция - лявата СИРИЗА и националистическата "Независими гърци", подкрепиха мерките.

С новия закон се повишават редица данъци, включително за отдаване на недвижимо имущество под наем. Наказанията за нарушаване на данъчното законодателство стават по-тежки. Пенсионната възраст ще нарасне до 67 години до 2022 г., като на практика се премахва възможността за предсрочно пенсиониране. Пенсиите на онези, които са се пенсионирали под 67-годишна възраст пък ще бъдат намалени с 10%.

Решението на гръцкия парламент доведе до протести от страна на синдикатите. Приемането му обаче бе поставено като предварително условие от кредиторите от Европейския съюз и Международния валутен фонд за отпускане на следващия транш от помощта за Гърция, който ще е в размер на 2 милиарда евро.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама