Над 30 бургаски ученици казаха „НЕ“ на трафика на хора (снимки)

13:21, 17 окт 15 25 344 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
С поход на свободата над 30 бургаски ученици от различни учебни заведения в града казаха своето „НЕ“ на трафика на хора по света. Точно в 11:00 часа младежите се събраха на площад „Кирил и Методий“, облечени в тематични фланелки, на които бе изписана новата гореща телефонна линия за сигнали за трафик на хора - 080020100.

„Идеята на днешния подход е да запознаем повече хора с нашата кауза и да популяризираме новата ни гореща линия за трафик на хора. Тя се избира напълно безплатно от всички стационарни и мобилни телефони в рамките на България и всички европейски страни. На нея може да се сигнализира за жертви, попаднали в капана на трафика на хора 24 часа в денонощието. Горещият телефон ще започне да функционира от 18 октомври. При необходимост сигналите ще бъдат препращани към различни институции, които ще могат да реагират веднага“, каза за Topnovini. bg Росица Янева - секретар на Местната комисия за трафика на хора в Бургас и организатор на събитието.

Едни от най-големите ентусиасти днес определено бяха десетокласничките Мартина Тодорова и Даниела Мерджанова. Момичетата споделиха, че никога не се доверяват на непознати особено в социалните мрежи, но са чували за техни връстници, попадали в подобна ситуация.

„Редовно съм предупреждавана от своите родители да внимавам с кого общувам, защото никой не знае кой дебне от другата страна на компютъра“, казва Даниела, която учи в Английската гимназия в града.

„Много възрастни мъже във фейсбук се представят за момчета на нашата възраст. Никога не можеш да бъдеш сигурен, при подобен виртуален контакт, какво всъщност те очаква, ако си уредиш среща например. Признавам, че това за мен е един от най-големите страхове“, допълва Мартина.

Мълчаливото шествие премина по улица „Александровска“ и спря за кратко на площад „Атанас Сиреков“ пред Общината. Там младите хора на Бургас изписаха с телата си „Walk for freedom”- Бургас и номера, на който всеки попаднал в капана на трафика на хора, може да подаде сигнал. Ученици раздаваха и брошури на минувачите за това какво всъщност представлява трафика на хора и кои са най-засегнатите групи.

След това участниците в похода извървяха разстоянието от Общината до Морската градина, в колона по един, като символ на крачките, които всеки се налага да направи към съзнателния избор и свободата, към помощта и подкрепата към някого, който е подчинен и експлоатиран от друг човек.

Инициативата се проведежда в над 30 града в цял свят, с което хиляди хора казват "НЕ" на съвременното робство - трафика на хора.

Освен Бургас, в нея се включват още пет български града - София, Сливен, Велико Търново, Монтана и Пазарджик. Инициативата в България се организира от Фондация А21 и Местните комисии за борба с трафика на хора.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама