Красимир Костов: Иван Иванов ще продължи възраждането на Шумен

13:51, 17 окт 15 / Политика 25 347 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Кметът очаква применикът му да запази всички социални програми на общината

Красимир Костов е роден на 9 юли 1953 г. в Шумен. Завършил е ВМЕИ – Варна със специалност "Двигатели с вътрешно горене". От 1990 г. до 1999 г. заема ръководни длъжности в завода за автомобили КТА "Мадара". От 2000 г. до 2005 г. работи в Технологичния институт за автомобилна техника в града. От 2005 г. до 2007 г. Красимир Костов е управител на Област Шумен. От 2007 г. в продължение на два мандата е кмет на Шумен.

- Г-н Костов, как се промени Шумен през осемте години на двата ви мандата?

- Шумен всъщност тръгна от много ниска база. Бяхме с характеристиките на дълбоко провинциален град, в който не бяха решени редица проблеми. Основното, което си заложихме като приоритет - и в първия, и във втория мандат, беше инфраструктурата. Стартирахме в края на 2007-а и констатирахме, че в общината има нулева проектна готовност. Ресурсите на общинския бюджет не са толкова големи, че да осигурят активно влияние върху инфраструктурата, затова си поставихме задача много ускорено да подготвим проекти по оперативните програми. Именно в тях заложихме промяната и развитието на инфраструктурата.

Ползвахме и националните програми. От една страна заложихме на социалните програми, а също и на ИСПА, на "Красива България". Още в миналия период започнахме водния цикъл на Шумен. Голямото и финално разкопаване на улиците в централната чат на града беше в първия мандат. Това породи много сериозни проблеми след това при Възстановяването на уличната мрежа на Шумен. Наложи се да изтеглим облигационен заем от 12 млн. лева. С него основно асфалтирахме улиците, но и подсилихме нашата грижа към сектора на здравеопазването: частично финансирахме доизграждането на старческия дом и на онкологичния център - сградата за лъчелечение. Това беше особено важно, защото с европейско финансиране завършихме един добър проект за оборудването на центъра за лъчетерапия и сега, смея да кажа, ние имаме

НАЙ-МОДЕРНАТА ОНКОЛОГИЧНА КЛИНИКА В ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ

- с два ускорителя и с наложен авторитет и доверие сред пациенти от цялата страна. Едновременно с това оттадохме внимание на зоните за отдих, на кварталните пространства. Тоест Шумен започна да добива очертанията на модерен съвременен град. Смея да кажа, че основното беше развитието на икономиката. В първия мандат ние се радвахме на общ икономически възход в страната. В общината имаше ръст на инвестициите, а като добавим към тях и финансирането, което привличахме по оперативните програми, това засилваше и икономическата активност. В продължение на тези 8 години от неактивен,

ОБЩИНАТА СТАНА НАЙ-ГОЛЕМИЯТ ИНВЕСТИТОР

След това, разбира се, световната икономическа криза се отрази върху външните инвестиции, но все пак Шумен продължава да бъде едно от местата в България, в които се инвестира. Направихме един интересен проект на принципа на публично-частното партньорство - Индустриалния парк. Твърдя, че той е най-модерният в България и макар инвеститорите да не са толкова много, мястото е добра основа за развитие. През втория мандат акцентът вече беше по приключването на водния цикъл - втори етап, който завършва на 100 % канализацията и водоснабдяването на града. В този втори етап са включени и промишлените зони в града. Това също са зони, в които са добре дошли инвеститори. При това, сега те не трябва да се тревожат как предприятието им ще бъде включено към водопровод и канализация, дали има нужда от изграждане на пречиствателни съоръжения. Това вече не е необходимо. Така драстично се съкращава времето за съгласувателни процедури на проектите - ако преди това отнемаше година и половина-две, сега са достатъчни 6 месеца. Местните фирми също правят сериозни нови инвестиции в града. Каквото и да се твърди,

БЕЗРАБОТИЦАТА В ГРАДА Е САМО 5-5,5 ПРОЦЕНТА - СРЕД НАЙ-НИСКИТЕ В СТРАНАТА

Лошото е, че доходите на хората са ниски. Статистически средната заплата е 700 лева, но когато видим структурата на заетите в икономиката, става ясно, че 60 % от тях получават под 450 лева. Това е тревожно. Като добавим, че пенсиите са много ниски, а ние имаме 27 000 пенсионери и 67% от тях получават под 350 лева на месец. Това е големият проблем - доходите на шуменци. Затова особено активна беше нашата социална политика. Шумен е една от водещите общини в страната в това отношение. Социален патронаж, трапезарии за най-бедните, работа за всички по националните програми за заетост... В Шумен, в цялостната си същност и битие, дейностите на местната власт бяха насочени към това да бъдат обгрижени хората.

Имахме си дори местни девизи: "Ходим по направеното", "Променяме Шумен като по-добро място за развитие". И ако в първия мандат акцентът беше в централната част на града, във втория обърнахме особено място на кварталите. Например един от най-големите квартали с 30-35 хил. жители, се промени изцяло. В почти половината от него по ОП "Регионално развитие" преустроихме междублоковите пространства и създадохме модерни условия за живот в кварталите. И сега проблемите там се променят. Ако преди говорехме, че няма спортни и детски площадки, сега, когато ги има, хората започнаха да се оплакват, че глъчката на площадките вечер е голяма, че осветлението на игрищата им пречи да спят... Но това са решими проблеми.

 - Обосновахте много детайлно защо социалната програма на общината е особено важна за града. Имате ли опасения, че евентуалният ви наследник на кметския стол може да посегне на тези социални придобивки?

- Ако грижата му към хората е истинска, той ще бъде длъжен да ги запази. И тук имам предвид запазване на всичко - дофинансирането на училищата, детските ясли и градините, платената от общината дентална помощ за пенсионерите и ред други придобивки.

- Някои от кандидатите вече обещават съкращаване на разходите именно за сметка на тези дейности.

- Това е некомпетентност, нищо друго. Не може да декларираш, че ще се грижиш за хората и техните проблеми, а в същото време да премахваш основни постижения в социалната сфера. Това е сериозно противоречие между тяхните обещания и реалното състояние на нещата, противоречие с времето, в което живеем и хората бързо ще го разберат, защото ще следят дали това, което ние сме постигнали, ще продължи да им се дава.

- Подкрепихте кандидатурата на Иван Иванов още в началото на предизборната кампания. Кои са основните неща, които ще го посъветвате, така че той да продължи успешните 8 години на вашите два мандата?

- Той няма особена нужда от моите съвети, защото беше част от екипа. Ние работехме в синхрон - той като народен представител, ние като местна власт. Така че Иван има възможност без проблем да поеме постигнатото и да го продължи, защото сам е участвал активно досега. В неговата програма виждам, че тя лежи на основата на това, което имаме като традиция и концепция. Много по-лесно е, когато си владеел енергията на развитието в продължение на осем години, да я продължиш в следващите четири. Именно затова съм убеден в успеха на Иван Иванов.

- Какво ще му пожелаете?

- В неговата програма и ангажименти аз виждам продължение на нашата визия за развитието на града. Нека довърши започнатото благоустрояване на Шумен, но и да обърне внимание на по-малките населени места в общината. Ние имаме 26 села, за които, за съжаление, управляващите не можаха да договорят справедливи условия по европейските програми и сега те не могат да се възползват от ресурса на ОП "Региони в растеж" и трябва да разчитат единствено на общинския бюджет, което е невъзможно. Затова за Иван Иванов остава грижата да осигури допълнително финансиране за малките населени места в общината. Ние сме започнали, а продължението го виждам в програмата на бъдещия кмет Иван Иванов. Още повече, че той беше от тези, които сложиха основите на превръщането на Шумен в добър град за живот и инвестиции. Сега с опита и контактите си с централната власт като народен представител той ще бъде още по-ефективен, защото връзката между правителството и общината е много важно за реализацията на всички проекти.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама