Росица Янева: 61 жени са станали жертви на трафик само за 9 месеца в Бургаско

14:25, 17 окт 15 25 448 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„За първите 9 месеца на 2015 г. цели 61 души са станали жертви на трафик на хора в Бургаска област. Това са официално регистрираните лица, които са дали своите свидетелски показания в съда. Всички те са жени“. Това каза за Topnovini.bg Росица Янева – секретар на Mестната комисия за трафика на хора в Бургас.

Янева разказа, че престъплението „трафик на хора“ има няколко форми. Двете най-разпространени в нашия регион са трафик с цел сексуална експлоатация и трафикът на бременни жени за продажба на техните бебета в Гърция. Във втората група жертви попадали основно ромки от Горно Езерово, Камено, и Айтос.

При трафика със сексуална цел произходът не бил от значение. В момента в бургаския приют са настанени дори повече жени с български произход, отколкото ромки. Тези жертви най-често произхождат от проблемни семейства, живяли са в бедност и не разчитат на подкрепата на близки хора, тръгнали да се справят сами с живота от ранна възраст. Сред тях има и такива с умствена изостаналост.

“Тези жени обикновено търсят някой свестен мъж, който да ги спаси, но той така и не се появява. Винаги попадат на такъв, който по-скоро се старае да ги използва и експлоатира. Историите им са най-различни. Когато ги посрещаме в дома и чуваме какво ни разказват, ние дори трудно си представяме как човек би могъл да попадне в подобни ситуации, но уви това се случва в реалността“, коментира Росица Янева.

Тя допълва, че според статисктиката най-популярният начин за привличане на такъв тип жени си остава „loverboy” или още създаването на близка, емоционална връзка със сводника. Схемата „Loverboy”, в превод на български - „любовник”, се оказва и най-разпространеният метод за отвличане в цял свят.

В тези случаи обикновено трафикантът успява да създаде емоционална връзка с бъдещата си жертва, като я ухажва, купува ѝ скъпи подаръци, кара я да се чувства специална.  Когато изгради пълно доверие у нея, и предлага да заминат в чужбина, за да работят заедно. В момента, в който влюбената жена се съгласи, без да знае тя вече е попаднала в капана на сексуалната експлоатация. Следва пътуване зад граница, а дни по-късно животът се превръща в кошмар.

По данни на Районна прокуратура Бургас само за първите 9 месеца на тази година са образувани 9 нови дела за трафик на хора, а жертвите на трафик са 61 лица, от които 29 с цел сексуална експлоатация и 32 - за продажба на бебета.

Най-лошото от всичко е, че подобен тип престъпления като трафик на хора се доказва трудно. Причина затова е,че жертвите не желаят да подават жалби в полицията и да свидетелстват срещу трафикантите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама