Петима кандидат-кметове във Варненско са доносничили на ДС

15:29, 17 окт 15 / Политика 25 799 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Петима кандидат-кметове във Варненска област са сътрудничили на бившата Държавна сигурност (ДС), сочи справка в списъка на Комисията по досиетата. Един от тях участва в изборите като кандидат за кмет на община, а другите четирима – за кметства. Най-известен сред доносниците, жадни за власт, е бившият кмет на община Аврен и кандидат за нов мандат, Красимир Тодоров, а най-голяма изненада буди претендентът за село Партизани Мустафа Кайряк, имайки предвид партията, която го издига. 

Принадлежността на бившия кмет на Аврен Красимир Христов Тодоров към структурите на комунистическата Държавна сигурност отдавна не е новина. Но е важно да се отбележи, че той е бил секретен сътрудник на VI управление от Варна – за борба с идеологическата диверсия и противодържавните прояви. С други думи кандидат-кметът е бил доносник, който според Комисията по досиетата е писал собственоръчно агентурни сведения. Освен това е бил съдържател на явочна квартира в морската столица, където е докладвал чинно на милиционерите какво е чул, дочул и видял. Красимир Тодоров е бил и нещатен сътрудник на ДС в курорта "Камчия”. Имал е два агентурни псевдонима – Петров и Дружба. Кандидат-кметът, за когото няма яснота колко човешки съдби е очернил, е издигнат от МК "Красимир Тодоров за общината".

Безспорно "скритата лимонка” на местните избори във Варненско е кандидатът за кмет на село Партизани, община Дългопол, Мустафа Мустафа Кайряк, издигнат от партия "Глас народен" на Светльо Витков. В структурите на репресивния апарат Кайряк е бил една година (1984-1985) – на Второ главно управление (контраразузнаване). Какво точно е правил агентът с два псевдонима – Джесарет и Добружански, не е ясно. Но не е трудно да се предположи, че работата му е била по линия на т. нар. "Възродителен процес", тоест доносничил е по адрес на представители на своя (турски) етнос, които са били против асимилационната политика на БКП.

Същото вероятно е правил и друг кандидат за селски управник във Варненско – Мустафа Идаетов Ибрямов, издигнат от инициативен комитет за кмет на провадийското село Черноок. Агентът, който също фигурира в архивите с два псевдонима – Сабин и Себайдин, е сътрудничил на МВР-Шумен по линия на контраразузнаването в продължение на 7 години (1983-1990).

Кандидат-кметът на БСП за с. Стефан Караджа, община Вълчи дол – Коста Маринов Костадинов, е сътрудничил на Четвърто (икономическо) управление на комунистическата Държавна сигурност. Агент Раковски е бил резидент* и е работил за МВР-Девня, показва справка в списъка на Комисията по досиетата. 

Претендентът на БСП за кметския стол в с. Доброплодно, община Ветрино, пък е сътрудничил на цели три структури на бившата Държавна сигурност. Христо Андонов Христов (агент Божил) е доносничил на III (Военно контраразузнаване), IV и VI управление. Сред документите, въз основа на които е установена принадлежността му към репресивния орган, е собственоръчно написана и подписана декларация за сътрудничество – обещание.

*Резидент – квалифициран и надежден секретен сътрудник на органите на Държавна сигурност, който по задачи, възложени му от оперативните работници, ръководи, възпитава, инструктира прикрепените към него информатори от 5 до 15 души. Резидентът е най-близък помощник на оперативния работник. Поради това, както той, така и оперативният работник трябва да бъде безпределно предан на комунистическата партия и народната власт, да притежава нужните лични и разузнавателни качества.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама