Огромно „Не се сърди човече“ и „Пътуване във времето“ с графити променят София (галерия)

15:54, 17 окт 15 / Култура 25 532 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Проектите за 5-метрово „Не се сърди човече“ и преобразяването на столичен подлез с десетки картини от графити изкуството, които спечелиха конкурса „Направи си сам, София“, вече са факт. От днес започна работата по тях, а утре София вече ще има две изцяло обновени градски пространства.

Огромното „Не се сърди човече“ събра гласовете на над 3500 души. То е идея на сдружение „Обществен компас“, които вече имат два подобни завършени проекта на други детски площадки в града.

Тази сутрин момчетата от сдружението започнаха да разграфяват детската площадка до бл. 307 в кв. „Изгрев“. Играта ще е с размери 5 на 5 метра и ще може да бъде играна от по 4 деца. Те ще са в ролята на пионките в полето. Зарчето ще бъде монтирано на специална поставка отстрани.

„Не се сърди човече“ е една от емблематичните български детски игри, която сме я играли всички. За съжаление сега децата се забавляват все по-малко с подобни игри. Все повече се застояват пред компютрите и телевизорите, за това решихме малко да ги провокираме да излязат и да се забавляват навън. Да общуват едни с други, очи в очи, а не по интернет“, разказа пред София Topnovini.bg един от създателите на проекта Борис Първанов.

За да издържи на климатичните условия играта се рисува с бои за пътна настилка, които са много трайни и трудно заличими.

На второ място, но не заради мащабността на проекта, а заради гласовете на хората (около 2300), се подреди проектът за изрисуване на подлез при площад „Пирдоп“ в район "Подуене" на младежката инициатива „Подлезно“, които също имат зад гърба си два много успешни проекта в града. Първият е музикалният подлез на „Цариградско шосе“, който се увенча с голям успех.

Проектът, с който младежката инициатива спечели, предвижда над 17 графити картини направени от едни от най-добрите графитъри у нас.

„Темата на проекта е „Пътуване във времето“. Всеки тук ще покаже своята интерпретация. Част от картините са изключително свързани с миналото. Друга част показва прехода между минало и бъдеще по начина, по който те го интерпретират и съответно съвсем футуристични графити, които се занимават с бъдещето“, обясни за София Topnovini.bg Юлия Иванова от инициативата.

В преобразяването на подлеза се включва и авторът на проекта останал на второ място в тази категория.

„За да не сме си конкуренти, а да си партнираме. Така съвместно успяхме да съберем всички тези прекрасни талантливи творци“, каза още Юлия.

С конкурса „Направи си сам, София“ столицата се класира за финала на конкурса на фондация „Блумбърг“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама