Мария Габриел в Сливен: Да използваме потенциала на жените в разрешаването на миграционната криза

15:59, 17 окт 15 25 372 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Жените имат потенциал да бъдат движеща сила в процесите за справяне с днешните предизвикателства, които стоят пред Европейския съюз.  Европа не може да върви напред, ако способностите на половината от нейните граждани стоят неизползвани. Това заяви зам.-председателят на Групата на ЕНП в Европейския парламент по въпросите на и ръководител на българската делегация в Групата на ЕНП Мария Габриел по време на Втората политическа академия на Жени ГЕРБ в Сливен.

В събитието участваха зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов, Марко Арндт – представител на фондация „Конрад Аденауер" за България, председателят на Народното събрание Цецка Цачева, министърът на земеделието и храните Десислава Танева, заместник министър-председателят по европейските фондове Томислав Дончев, министърът на околната среда и водите Ивелина Василева, министърът на туризма Николина Ангелкова, министърът на финансите Владислав Горанов, проф. Николай Овчаров и други. Форумът, в който участваха над 130 представителки на ЖГЕРБ от областните ръководства в цялата страна обхвана темите за политиката и сигурността и управлението и развитието на основни секторни политики.

Мария Габриел представи презентация за ролята на европейските институции за овластяването на жените, защитата на техните права и постигането на равенство между половете. Според нея гарантирането на физическата и психологическата сигурност на жените, превенцията срещу трафика на хора, гарантиране сигурността на жените на пазара на труда и достъпът на жените до вземане на икономически и политически решения е гарант за разгръщане на потенциала на жените, от който има нужда Европа.

Зам.-председателят на Групата на ЕНП обърна специално внимание на жените мигранти с оглед настоящата миграционна криза. Жените мигранти бяха един от фокусите на стратегията на ЕС за равенство между мъжете и жените за периода 2010-2015 г. и са още по-силно заложени в новата стратегия.

"Европейският парламент винаги е обръщал специално внимание на жените мигранти, тъй като са сред най-уязвимите групи при конфликти и кризи. Жените са тези, които е най-вероятно да станат жертви на  трафика на хора. В момента се подготвя Доклад за ситуацията в Средиземноморието  и необходимостта от цялостен подход на ЕС към миграцията. Настоявам специално внимание да се обърне на положението на жените мигранти предвид факта, че миграционна криза ще продължи и няма непосредствени и прости решения. Жените мигранти трябва да имат достъп до здравеопазване, образование, социална интеграция, за да съхранят себе си и бъдат активни участници в разрешаването на кризата, защото имат такъв потенциал”, призова в заключение Мария Габриел.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама