Стотици дойдоха на „Августиада” в Стара Загора

16:21, 17 окт 15 25 348 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Стотици граждани и гости на Стара Загора  вече се тълпят пред щандовете с вина на прочути винарни на четвъртия Фестивал на виното и културното наследство „Августиада”, който се провежда в Града на липите, видя репортер на topnovini.bg. На Античната улица в Регионалния исторически музей излагат своите еликсири над  30 елитни винопроизводители от България, Турция и Македония.

„ Това е най-успешната формула – виното позиционирано на платформата на културното наследство, и кулинарията. „Августиада” е единствения фестивал с такава самобитност. Мисля, че тази формула е обречена на успех”, каза при откриването Олег Стоилов, председател на Търговско-промишлена палата (ТПП) Стара Загора, основен организатор на Фестивала. Успех пожела и Галина Нифору, съорганизатор на Фестивала.

 „Инициативата е на ТПП, но община Стара Загора я подкрепя. Културният туризъм не би могъл да се развива без знаковото присъствие на този Фестивал, на който много държим. Нека бъде трайно устойчив във времето”, пожела зам.-кметът Иванка Сотирова.

Поздравителни адреси бяха изпратени от Министество на икономиката, Министерство на земеделието и храните, Асоциацията на туроператорските агенции и др.

За пръв път пред старозагорци беше представен ритуалът „Налагане на пелин” от любителски състеви на село Змеево, известно навсякъде с качествения си пелин

Посетителите могат да дегустират различни вина и да участват в класирането чрез гласуване. И тази година ще има кулинарни изненади. Водещи български шефготвачи ще приготвят специалитети си в специален гурме корнер.

Утре ще бъдат раздадени и наградите на победителите в конкурса за най-добро вино.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама