„Биволъ“: Пеевски ни атакува заради Стефка Стоева

17:03, 17 окт 15 / Политика 25 668 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Сайтът за разследваща журналистика „Биволъ“ разкри от какво са породени мотивите за кампанията на медиите на депутата от ДПС Делян Пеевски срещу тях. Повод за конфликта между двете страни стана посещение на екип на телевизия „Канал 3“, също собственост на народния представител, в дома на главния редактор на „Биволъ“ Атанас Чобанов в предградие на Париж. Той пък от своя страна вече е сезирал три международни прокуратури за действията на Пеевски. 

Преди броени дни програмният директор на телевизията Ива Стоянова обяви в предаването "Лице в лице" по БТВ, че е изпратила екип до френската столица, точно както „Биволъ“ са потърсили за коментар Стефка Стоева, която е намесена в тяхното разследване за това как румънските власти проверяват схема, по която изчезват 26 млн. евро от европейската програма за хранителни помощи за най-нуждаещите се.

""Биволъ" са направили това, не зная кога, но разследването е публикувано на 5-и октомври. Екипът на "Канал 3" е направил същото – посетил е дома на Атанас Чобанов, съпругата му е отворила вратата, поканила е нашия екип, но той не е пожелал да влезе в апартамента, защото ние търсим Атанас Чобанов", заяви Стоянова пред БТВ в началото на седмицата. 

Разследването на българската медия и румънската организация Rice Project свърза собствениците на Първа инвестиционна банка (ПИБ) Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев с извършителите на въпросната измама.

Според разследването на „Биволъ“ и според обвинителния акт на румънската прокуратура лицето Стефка Костадинова Стоева е отишла в Букурещ с пълномощно от името на българската фирма “Ви Ем Корпорейшън” и се е представила пред тамошната Агенция за плащания и интервенция в земеделието APIA. “Ви Ем Корпорейшън” е българската фирма спечелила търга за усвояването на субсидиите за закупуване и доставка на храни за бедните в Румъния. Гаранция за тези средства е издадена на фирмата от ПИБ в размер на 31.5 млн. евро.

В крайна сметка фирмата се оказва куха, собственикът е български социалнослаб, но парите са източени в кипърска сметка от която също са изчезнали. За цялата тази измама с публични средства, решаваща роля има именно Стефка Стоева, която от името на кухата фирма е наредила милионите да бъдат преведени в Кипър, твърди сайтът за разследваща журналистика.

Цялата история около името на Стефка Стоева и кой стои зад нея може да прочетете ТУК!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама