Лекари от страната и чужбина гледат на живо операции на пловдивски очни хирурзи

17:14, 17 окт 15 25 321 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Лекари от цялата страна и чужбина ще гледат на живо операции на лекарите от Клиниката по очни болести в УМБАЛ "Свети Георги". Демонстрациите са част от юбилейния – десети, витреоретинален симпозиум, който ще се проведе в Пловдив на 24 и 25 октомври.

Домакини са Университетската очна клиника и Катедрата по очни болести към Медицински университет - Пловдив. Форумът ще бъде открит на 24 октомври, събота, с лекционна програма. Демонстративната хирургия на живо ще е на следващия ден – 25 октомври, от 9:00 до 13:00 часа.

От операционна зала на Клиника по очни болести при УМБАЛ "Свети Георги" ще бъде демонстрирана безшевна парс плана витректомия. 

"Този тип хирургия представлява един от най-съвременните методи за извършване на безшевна и максимално щадяща хирургия на ретина и стъкловидно тяло", разказа Нели Сивкова, ръководител на Клиниката по очни болести в Университетска болница.

Подходящи за този тип хирургия са пациенти с мътнини в стъкловидното тяло, с диабетна ретинопатия (усложнение на захарния диабет), със заболявания на ретината, които се лекуват с такава хирургична интервенция и др.

Ще се извърши и комбинирана хирургия - премахване на катаракта (старческо перде) и безшевна витректомия (хирургия на ретина и стъкловидно тяло).

С помощта на аудиовизуална връзка от операционната очни лекари от цялата страна и чужбина ще наблюдават хода на операциите. Те ще имат възможността в реално време да задават въпроси на хирурга.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама