Фестивал на ореха за втори път направиха в Голямо Дряново

07:40, 18 окт 15 25 432 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Над 30 производители на орехи участваха във второто издание на Фестивала на ореха в казанлъшкото село Голямо Дряново. Проявата е под патронажа на Националната асоциация на производителите и преработвателите на черупкови плодове, създадена м.г., и се подкрепя от земеделските производители и инициатори за фестивала Георги Василев и Спас Момов.

Участниците представиха своето производство орехи, имаше и кулинарна изложба на ястия, приготвени с орехи и биопродукти на орехова основа, фолклорна програма и народно веселие.

За фестивала в Голямо Дряново дойдоха и учени от Аграрния университет в Пловдив, Института по овощарство и Аграрния факултет на Тракийския университет в Стара Загора. Над 3000 дка са ореховите насажденияя в Голямо Дряново. Градините са създавани в периода 1965-1967 година.  Тук с е намирал и най-стария орех у нас – дърво на 500 г. За него през 1965 г. е издадена и пощенска марка. Миналата година, по време на първото издание на Фестивала на ореха, голямодряновци засадиха негов наследник. Тогава бе създадена и Национална асоциация на производителите на черупкови плодове, в която вече членуват около 40 души.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама