Търговищки ученици участваха в Европейска седмица на програмирането

07:50, 18 окт 15 25 364 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Шестокласниците от СОУ „Свети Седмочисленици“ в Търговище, участваха в инициативата „Бъдещето е код“ която се провежда през настоящата семдица по повод Европейската седмица на програмирането. „Бъдещето е код“ е турне на работещи в IT-сферата из училища в страната. Организаторите са Дигитална национална коалиция с помощта на екип от доброволци и със съдействието на Министерството на образованието и науката.

Гости на учениците от гимназията бяха две дами - Диана Йорданова и Стела Вълчанова от студио за графичен дизайн. Те разказаха за същността на работата си, показаха свои произведения, споделиха какви информационни технологии използват и има ли бъдеще тази професия.

Участие в часа взеха и десетокласници от гимназията, които предварително написаха програми на език за програмиране C++. Програмите провокираха малките ученици с не сложни задачи и игри. Изключително забавна за шестокласниците бе задачата  да програмират устройство пчела, за да стигне до указаната цел - цветето. Всяка нова задача за откриване на път в мрежата беше по-трудна и изискваше логическо мислене и съобразителност. След пчелата-робот на средношколците бе предоставена възможност да програмират с още един продукт, който под формата на игра добавя нови препятствия. Така индиректно децата се докоснаха до кодирането с JavaScript, а някои успяха да преминат всичките 20 нива и да си изтеглят сертификат за участие в часа на кодирането.

"За най-ентусиазираните ученици предоставихме линк за достъп до още интересни материали за програмирането, тъй като да се научиш да програмираш е като изучаването на нов език - няма да го овладееш веднага", споделиха двамата преподаватели по информационни технологии и информатика в училището

Пламен Петров и Фирдес Рушудова.

"Часът протече много интересно. Малчуганите бяха много въодушевени и впечатлени от играта. Идеята на нашите преподаватели е, че всеки ученик трябва да има възможност да изучава компютърни науки. Те помагат за възпитаване на умения в решаване на проблеми, логика и креативност. Когато започнат да ги изучават по- рано, учениците ще имат основа за успешна кариера в 21-ви век. Радвам се, че участвах в тази инициатива, защото имах възможност да се поставя на мястото на нашите учители. Очевидно работата им не е лесна", сподели след часа десетокласничката Айлин Али.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама