В.Търново ще бъде домакин на единственото в България биенале на църковните изкуства

08:49, 18 окт 15 / Култура 25 353 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Велико Търново ще бъде домакин на Четвърто издание на единственото в България биенале на църковните изкуства. Събитието ще се състои в Старата столица на 19 и 20 октомври. То е важна част от програмата на Община Велико Търново за честването на 830-годишнината от въстанието на братята Асен и Петър и възстановяването на Българската държава.

Събитието е посветено и на 750-годишнината от възстановяването на Търновската митрополия. То се организира за четвърти поред път, по идея на Богословски факултет на Великотърновски университет, Община Велико Търново и с подкрепата на Съюза на българските художници във Великотърновската митрополия. Църковното биенале се вписва изцяло в духа на програмата за годишнината и не случайно е първото събитие от нея.

Другата връзка с тази годишнина е Конкурсът за изписване на икона на търновски светец. Доц. Д-р Евгени Николов, декан на Богословския факултет представи двудневната програма.

Тя започва с официално откриване на Биеналето на 19 октомври в 17.30 часа в Изложбени зали „Рафаел Михайлов“. То ще е съпътствано с обявяването на резултатите от конкурса за изписване на търновски светец. „Става въпрос за изображения на светци, свързани с Търново и тук се включват дори светци, чиито мощи са били в града през различни периоди от нашето историческо развитие.

Разбира се, интересно събитие като съпътстваща изложба ще бъде експозицията от икони на проф. Геогиос Кордис, колега от Атинския университет, който е знаков за църковното изкуство, не само в Гърция, но и в целия съвременен православен свят“, посочи още доц. Николов.

Освен това ще има и още една съпътстваща изложба на ученици от Националната гимназия по приложни изкуства в град Трявна. Вторият ден от Биеналето – 20 октомври ще започне с представяне на съвременни материали за ново храмово строителство и църковна стенопис.

Следва представяне на книги, излезли от печат през последната година, касаещи проблеми в областта на църковните изкуства. Ще бъдат представени три труда, свързани с иконография, не много познатите Несебърски икони и един албум с български паметници и стенописи. Двудневното биенале ще завърши с Дискусия по проблемите на съвременните църковни изкуства.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама