Откриват „Аул Бага-Тур” в Стара Загора

09:42, 18 окт 15 / Любопитно 25 672 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Прабългарска школа за оцеляване "Бага-Тур” открива днес своя  "Аул Бага-Тур в Стара Загора".

Аулът ( "военно укрепление") представлява комплекс за занимания разгърнат на 3 дка в рамките на Зоопарк Стара Загора. В същината си това е демонстрационно атрактивен център със старинен вид, който се стопанисва от багатурите.

Основната идея е посетителите да имат жива връзка с миналото ни, докосвайки се до древната ни история практически. За целта има изградени терени за стрелба с традиционен лък, фехтовка с меч и щит, хвърляне на копие, езда, въртене на бич, експозиция на старинно облекло, въоръжение и др.

В Аула ще има график за работа с редовни групи разделени по възраст и съответно дисциплини за тези, които желаят да навлязат в същината на "старинните умения". Ще бъдат организирани свободни открити уроци и курсове по традиционни занаяти, обичаи и владеене на прабългарски оръжия. Освен това ще функционира и като атракцион за посетителите на зоопарка. Всеки, който иска да усети допира с коня може да го направи с разходка върху гърба му, да постреля с прабългарски лък, а след това да продължи да разглежда зоопарка. Въпреки това основната цел на Аула остава една - място за работа с подрастващи и младежи за възстановяване и популяризиране на ценностната система на предците ни.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама