Теглят на буксир до Варна бедстващия кораб "Пазар”

10:53, 18 окт 15 25 368 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Започнало е отводняване на машинното отделение на турския кораб "Пазар”, който вчера бедстваше на 70 мили източно от Варна. Малко по-късно се очаква той да бъде изтеглен на буксир до Пристанище Варна, където ще остане за ремонт. Това съобщи за Topnovini.bg началникът на отдел “Контрол и опазване на морската среда, търсене и спасяване” в Морска администрация кап. Пламен Бонев.

Той увери, че ситуацията на кораба е напълно спокойна. Цялата операция по отводняването и издърпването се наблюдава. На "Пазар” му предстои да бъде изтеглен, след което ще застане на подходящо кейово място. Следват огледи и ремонт. След като стане ясно, че корабът е годен за плаване, той ще получи разрешение да напусне пристанището.

Плавателният съд с 14-членен турски екипаж на борда превозва растително масло от Одеса за Албания. Вчера преди обяд, на път за Босфора, станало ясно, че в машинното отделение е навлязла вода. Веднага е подаден сигнал за помощ в Морския спасително-координационен център, след което започва спаситена операция.

След оглеждане на района на инцидента станало ясно, че в близост до "Пазар" се намират два кораба. Единият е отказал да промени курса си, но другият кораб – контейнеровоз "AS CYPRIA", с български старши-помощник капитан, е отишъл до района на бедстващия турски кораб.

След неуспешни опити за отводняване на помещението е взето решение за затваряне на машинното отделение, разказа капитан Бонев. В момента корабът е на дрейф на около 40 мили източно от Калиакра и на 70 източно от Варна.

"В началото поискахме помощ от Военноморските сили да участват с вертолет, тъй като имаше опасност корабът да потъне. След това ситуацията се е стабилизира и успокои. Поискахме вертолетът да остане в готовност, но с решение на Министерството на отбраната вертолетът е отлетял”, допълни кап. Пламен Бонев.

Очаква се до края на деня корабът "Пазар” да бъде изтеглен до Пристанище Варна от морския буксир "Ентърпрайз".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама