Атанас Петров: Крепостта "Урдовиза" и брегоукрепването са приоритетните инфраструктурни обекти за Китен

10:56, 18 окт 15 / Политика 25 414 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
"Реконструкцията на древната крепост "Урдовиза" и брегоукрепването ще бъдат приоритетните инфраструктурни обекти за Китен през следващите четири години”. Това заяви кандидатът за втори мандат за кмет на морския град Атанас Петров. Той обясни, че Община Приморско вече има собственост върху терена и може да кандидатства с проекти за финансиране на консервационните и реставрационни работи. Историческата забележителност ще привлече туристи в Китен през цялата година и е от изключително значение за развитието на града, смята още Петров.

Средновековната ранновизантийска крепост "Урдовиза" е една от най-ценните, но все още неразработени исторически забележителности по Черноморието. При разкопки там са открити артефакти от 3 век преди Христа. Историкът и директор на НИМ Божидар Димитров нарича крепостта „Урдовиза“ перлата на древния поселищен живот в община Приморско и също подкрепя проекта.

Важен инфраструктурен обект, по който ще се работи през следващите години, е и брегоукрепването. Вече има изработен проект, който предвижда укрепване на морския бряг между нос Урдовиза и нос Атлиман. Край морския бряг ще бъде изградена алея, която ще дава възможност на жителите и гостите на красивия курорт да се наслаждават на живописните гледки край морския бряг. Ще бъдат монтирани пейки и парково осветление.

Крайбрежен булевард ще свърже Китен с ММЦ и Приморско.  Проектът предвижда рехабилитация на стария път Приморско - ММЦ - Китен. Ще се изградят велоалеи, пешеходни зони, озеленяване и енергоспестяващо осветление. Мястото ще се превърне в притегателно място за жителите и гостите на Китен и Приморско. Идеята е то да привлича туристите с приятна атмосфера и възможности за релакс.

Удължаването на ул. "Урдовиза" е друг готов проект, с който управата на Китен и Община Приморско ще стартира втория си мандат, информира Атанас Петров. Заедно с планирания красив подход към плаж „Атлиман“ ще се оформи естетично място в градската среда, приятно за жителите и многобройните туристи, които пълнят града през лятото.

От особена важност е и изпълнението на проекта за водния цикъл на Приморско и Китен. Предвижда се цялостна подмяна на водопроводната и канализационна мрежа в двата града и модернизиране на пречиствателната станция в Китен. Първата част от проекта вече е изпълнена, предстоят строително-ремонтните работи.

"Ще продължи изграждането на нови спортни и детски площадки. Стабилното финансово състояние на общината дава възможност за редица социални придобивки като безплатни детски градини", каза Атанас Петров и увери, че и занапред ще заложи на прозрачност в управлението в близост до хората. „Преди четири години Китен нямаше нито един проект, сега имаме готова програма, по която да продължим започнатото“, категоричен е Атанас Петров.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама