Социолозите очакват сравнително ниска активност на местните избори

12:05, 18 окт 15 / Политика 25 499 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Очаква се избирателната активност на местния вот да бъде около 50% и активността в по-малките населени места да бъде по-голяма, отколкото в големите градове.

Това каза за “Хоризонт” в предаването “Неделя 150“ Петър Живков от Института за социални изследвания и маркетинг.

По думите му предизборната кампания е протекла прекалено тихо и това поражда усещането за предрешеност на изборите, което би могло да доведе до ниска избирателна активност. „Битката, най-вероятно, ще бъде между старите и новите кметове като в малките общини отново ще се намесят бизнес интереси, които ще объркат сметките на партиите. Преференциалният вот, вероятно, ще сработи на местните избори и ще даде голямо отражение“, отбеляза Живков.

Според социолога Андрей Райчев местните избори са най-важните в България, защото ресурсът, който касае масовата власт, е в общините.  „Битката за общински избори е по-жестока отколкото битката на президентските и парламентарните избори“, каза той. 

Според него в настоящата предизборната кампания съотношението между идейни и организационни действия на партиите е 10 към 90.

„Практически нищо не се говори в ефира, над морето има мъртво вълнение, а отдолу кипи една много активна, на ръба на закона в определени случаи, работа по агитиране, вербуване и плащане в косвени форми на избиратели“, коментира Райчев.

Андрей Райчев отчете, че се появява нов феномен в местната власт – липса на опозиция в общините в цялата страна - някой става кмет и след това всички, дори неговите преки противници в борбата за кметското кресло, стават съюзници с него, за да имат достъп до ресурс.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама