ЕК потвърди законността на акция "Булдозер" във Варна

13:56, 18 окт 15 / Политика 25 503 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Европейската комисия (ЕК) призна законността на събарянето на постройки в ромското гето "Максуда" във Варна. Това стана ясно от отговор на въпрос на евродепутата от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев до ЕК, съобщи самият той на пресконференция днес.

В отправеното питане се визира изказване на говорителя на ЕК относно събарянето на нерегламентирани постройки на територията на ромската махала в центъра на Варна. Каква е компетентността на говорителя да коментира действията на българските местни органи, които прилагат закона, и дали политиката на ЕС за ромите предполага неспазването на националното законодателство да остава ненаказано и да се прилагат двойни стандарти спрямо граждани на държави-членки от различни етноси, попита Емил Радев.

В официалния отговор, който българският евродепутат е получил, Европейската комисия на практика потвърждава законността на действията на местните власти. В отговора се отчита, че предприетите мерки са основателни, когато компетентната държава-членка действа въз основа на съдебен акт и влязло в сила административно решение, каквото има в случая с "Максуда”. ЕК същевременно напомня, че националните договори и Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи засягат всички европейски граждани, независимо от етническия им произход.

"Въпреки четирите опита да се спре предварителното изпълнение на събарянето в Максуда, Европейският съд по правата на човека прие, че действията на Община Варна и на районната администрация са напълно законосъобразни. Някои политически сили, които разчитат на ромски гласове на изборите, както и правозащитни организации, се заиграват с етническата карта, но е недопустимо да се спекулира с европейските институции, когато се спазва законът", категоричен е Емил Радев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама