Борисов за Русия: Едното е история, другото са сметки

14:54, 18 окт 15 / Политика 25 323 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
“Няма да се поддадем на руската дипломация. Винаги съм знаел, че православната ни църква и народът обичат руската нация, както и самият аз. Едното е история, памет, признателност, другото са сметки. Когато е факт, че ни продават най-скъпия газ от десетилетия наред, не можем да сме доволни от тях и търсим диверсификация, по-добри цени. Ако за това ме упрекват, имат основание”. Така министър-председателят Бойко Борисов коментира напрежението между София и Москва и нотата, с която Кремъл е привикал нашия посланик в Руската федерация Бойко Коцев. По думите му, причината за поканата за разговор е проверката в “Лукойл”. “Ние проверяваме всички петролни компании - и Shell, и OMV, но от тях още не съм получил нота”, каза премиерът.

“Многократно съм казвал, че руската дипломация е изключителна. В момента, може би, външният министър Лавров е най-добрият дипломат в света и Русия използва всеки един случай да създават внушения”, обясни още той.

Във връзка с решението България да ремонтира изтребителите МиГ-29 в Полша, а не в РСК-МиГ, Борисов заяви: “Не работим срещу Русия. Военният министър ми предложи схема за изтребителите да се отремонтират в Полша, защото там не плащаме ДДС и излиза по-евтино”. “Какво лошо сме направили, за да го нервираме така?”, запита той за руския дипломат №1

Министър-председателят отговори и на журналистически въпроси, свързани със спортния живот на страната. “Нашите момчета направиха максимума. 2 на 2, 20 на 20. Мисля, че това беше моментът, в който трябваше Господ да ни погледне с едно око, но и това, което направиха е много добро”, отсече той.

В коментар за протеста на ЦСКА, премиерът поиска името му да не бъде замесвано, тъй като нямал вина. “Събрах феновете, ръководството преди една седмица. Казах им, че съм готов да им помогна с всичко, което искат. Не мога да им платя данъците, не мога и да им ги опростя. Ако имаше мъничка вратичка в закона, щях да се възползвам да им опростя данъците, но не може”, заяви Борисов. И допълни, че няма отношение към решението на ръководството на футболния клуб “Витоша” (Бистрица) да не излязат днес срещу ЦСКА.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама