Меркел увери, че Германия ще подкрепи Турция за ЕС

17:11, 18 окт 15 / Свят 25 284 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Германският канцлер Ангела Меркел увери турския си колега Ахмет Давутоглу, че Германия е готова да помогне на Турция в процеса за приемане в ЕС, съобщи агенция Reuters. 

“Как да организираме процеса по приемане по-динамично”, попита Меркел на общата пресконференция с Давутоглу след срещата. 

Тя обясни, че Германия е готова до края на тази година да отвори преговорна Глава 15 и да започне подготовката за отварянето на глави 23 и 24. 

„Ще говорим за подробностите“, каза Меркел. 

Турският премиер от своя страна каза, че единствено споразумение за реадмисия (обратно връщане) между Турция и ЕС ще реши проблема с мигрантите. „Ние ще насочим усилия към това да завършим работата по Шенгенската зона до средата на 2016 г., а не през 2017 г., както беше планирано. Надявам се, че през юли 2016 г. едновременно ще започнат да действат и споразумението за реадмисия и шенгенския режим за Турция. Споразумението за реадмисия ще реши на основата на закона проблема с бежанците“, каза той. 

Турският премиер също така добави, че за предотвратяването на нова вълна бежанци е необходимо създаването на зона за сигурност в Сирия. „От наша гледна точка създаването на една зона за сигурност на територията на Сирия е задължително. В настоящата ситуация, при която продължават военните операции и силите на режима водят военни действия най-вече в райони на такива големи градове като Алепо, могат да бъдат провокирани нови вълни бежанци“, каза Давутоглу като припомни, че Турция вече е приютила над 2 млн. бежанци.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама