Военно укрепление отвори врати в Стара Загора

18:04, 18 окт 15 / Спорт 25 457 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Военно укрепление – аул отвори врати днес в Стара Загора. Инициативата е на школата за оцеляване „Бага Тур“, а теренът от 3 дка в района на зоопарка, бе даден от Общината.

 Аулът  представлява демонстрационно атрактивен център със старинен вид, изцяло пресъздаващ укрепленията на прабългарите. Основната идея е посетителите да имат жива връзка с миналото ни, докосвайки се до древната ни история практически. Според огранизаторите това трябва да стане място за работа с подрастващи и младежи за възстановяване и популяризиране на ценностната система на предците ни.

За целта има изградени терени за стрелба с традиционен лък, фехтовка с меч и щит, хвърляне на копие, езда, въртене на бич, експозиция на старинно облекло, въоръжение и др.

В Аула ще има график за работа с редовни групи разделени по възраст и съответно дисциплини за тези, които желаят да навлязат в същината на "старинните умения".

Ще бъдат организирани свободни открити уроци и курсове по традиционни занаяти, обичаи и владеене на прабългарски оръжия.

Официалното откриване водеше актьорът Веселин Плачков, изпълнител на ролята на Левски във филма на режисьора Максим Генчев „Дякон Левски“. Във филма участва и багатурецът Горан Гънчев, който се превъплъти в ролята на Димитър Общи.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама