Председателят на Окръжния съд в Пловдив: Има разминаване между закона и справедливостта

18:38, 18 окт 15 25 471 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
"Като част от обществото и баща на две деца считам, че има разминаване между закона и справедливостта в случая." Това заяви в предаването на btv "120 минути" председателят на Окръжния съд в Пловдив Веселин Хаджиев във връзка със случая на прегазената на автобусна спирка Катерина Матеева.

Той коментира още, че трябва да се обединят усилията и да се върви към промяна в закона, защото такива случаи водят до накърняване на чувството за справедливост.

"В случая законът е така разписан, че повелява при определени обстоятелства на виновните да бъде наложено административно наказание - глоба от 1000 до 5000 лева", уточни съдия Хаджиев. Разпоредбата е станала задължителна след нормативна промяна от края на 1999 г., влязла в сила в началото на 2000 г. "Ние сме длъжни да прилагаме закона така, както е разписан", каза още председателят на Окръжния съд. По думите му, ако съдиите не прилагат закона, би се стигнало до анархия.

"Омръзна ми да слушам, че такъв е законът, така е предвидил законът, спазен е законът. Ами за какво има Народно събрание? Нека изготви адекватни напрестъпленията закони", "Знаем, че нямаме правосъдие, както и управници", пък бяха част от коментарите на зрители, изразени в социалната мрежа.

"Гражданите се ориентират много правилно. В много случаи те са подценявани, че не разбират тясно професионални материи. В случая те дават отговор, т.е. би следвало парламентът да помисли за законова промяна", категоричен бе Хаджиев.

Припомняме, че присъдите на виновниците за тежкия инцидент, при който момичето получи множество наранявания и се лекува и до ден днешен, бяха намалени.

Вместо две години лишаване от свобода условно, каквата беше присъдата на Районния съд в Пловдив, Христос Боскос получи от Окръжния съд 5000 лв. глоба, а Васил Калев съответно 2500 лв. глоба вместо 1 година лишаване от свобода условно. Отменено бе и обезщетението от 12 000 лева, което трябваше да бъде изплатено на Катерина Матеева за лечението й.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама