Няма нарушения при съхранението на бюлетините в Стара Загора

19:23, 18 окт 15 / Политика 25 486 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„Няма нарушения за съхранението на бюлетините в Стара Загора”, заяви председателят на Общинската избирателна комисия Теодора Крумова.

По- рано днес от местната организация на ВМРО сигнализираха, че в Стара Загора бюлетините за изборите за кметове и общински съветници са оставени на склад в частен имот, в който има рекламни материали на една политическа сила (ГЕРБ), а не както е било предвидено – в помещение, стопанисвано от общината.

По този повод ВМРО изпраща сигнал до Централната избирателна комисия, Общинската избирателна комисия в Стара Загора и до полицията във връзка с нарушение на правилата за изборите.

Кандидатът на ВМРО за кмет на Стара Загора Антон Андонов коментира, че явно става дума за готвени манипулации с изборните книжа, както се случи преди парламентарните избори през 2013 г. – т.нар. афера „Костинброд“, съобщиха от централата на ВМРО. В жалбата се казва, че е под съмнение безпристрастната подготовка на изборите на територията на община Стара Загора. Съществува възможност за опорочаване на вота на избирателите и манипулиране на изборния процес. ВМРО иска проверка и обяснение от отговорните лица, защо изборните бюлетини се съхраняват в склад на частна фирма.

В жалбата, подадена от областният председател на ВМРО Николинка Горова до Централната избирателна комисия, чрез ОИК и до началника на Първо районно управление „Полиция” в Стара Загора се казва: Нямаме обяснение защо доставените бюлетини за цялата област не са оставени на съхранение в зала „Христо Ботев“, където имахме информация, че ще се съхраняват, а са оставени в склад на частна фирма „Капачки РОС“ Стара Загора. Съгласно получените сведения в склада има много рекламни материали на ПП ГЕРБ. Моля да направите проверка по изнесените факти и отговорните лица да дадат смислено обяснение, защо изборните бюлетини се съхраняват в склад на частна фирма, явно в нерегламентирани отношения с управляващите.

Според Теодора Крумова обаче, жалба до ОИК все още не е внасяна. Тя обясни още, че мястото за съхранение на бюлетините първоначално е било в зала „Иван Вазов”( а не зала „Христо Ботев”, както е посочено в жалбата), но камионът, с който са докарани бюлетините за цялата Старозагорска област, не е могъл да влезе и да маневрира там. Със заповед на областния управител Георги Ранов, мястото е променено в празен склад на фирма. Георги Ранов е уведомил Министерски съвет и отговорните институции за промяната.

„Това не е прецедент, м.г. бюлетините също са съхранявани в частен склад. В закона няма изискване помещението да е задължително общинска собственост. Важното е да има охрана от МВР”, коментира Крумова.  По думите й няма нищо незаконно и тревожно в това.

От ГЕРБ пък коментираха, че никога техни материали не са били в склада на тази фирма, те се съхраняват само и единствено в предизборния щаб.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама