Организират кампания срещу остеопорозата в Търговище

06:48, 20 окт 15 25 456 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Кампания под надслов ”Да запазим костите си здрави” организира Регионалната здравна инспекция в Търговище. Инициативата започва днес по повод  20-ти октомври, когато се отбелязва Световния ден за борба с остеопорозата. Световната здравна организация определя заболяването като трети по значимост здравен проблем след сърдечно-съдовите и раковите заболявания, свързан с начина на живот и прогресивното остаряване на населението на планетата.

Предстои експерти да  изнесат презентации сред медицински специалисти и деца от детските градини за това колко е важно пълноценното хранене и двигателната активност за здравето на техните кости и правилното им израстване. Ще бъде разпространен и едноминутен тест за оценка на индивидуалния риск от остеопороза в  Клубове за възрастни хора.

"Остеопорозата е заболяване, което засяга всяка трета жена и всеки пети мъж над 50-годишна възраст. Тя е болест, при която плътността и качеството на костта се влошават, което води до намаляване на здравината на скелета и повишаване на риска от фрактури, особено в областта на гръбначния стълб, бедрото и китката. Загубата на кост няма симптоми и често първият знак за наличието на остеопороза е фрактурата. Сред факторите за повишен риск са генетичната предразположеност, както и възникнали медицински проблеми, които влияят негативно върху здравето на костите. Много важно значение има също начина на живот - нездравословно хранене, липса на физически упражнения, тютюнопушене и прекомерна употреба на алкохол", предупреждават специалистите и припомнят, че профилактичните мерки, които всеки човек може да предприеме са редовните упражнения, диета с достатъчен прием на калций, набавяне на витамин Д чрез излагане на слънчева светлина, здравословен начин на живот и редовни медицински прегледи.  Това е акцентът в тазгодишната кампания на Международната фондация по остеопороза, провеждана в над 180 страни.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама