Откриха 4-тото Бианале на църковните изкуства

07:50, 20 окт 15 / Култура 25 469 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Четвърто Биенале на църковните изкуства бе открито в Изложбени зали „Рафаел Михайлов“ във Велико Търново. Форумът е резултат от успешното партньорство между  Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“, Великотърновска митрополия и регионалната структура на Съюза на българските художници. 

„В глобалният свят, който изобилства от конфликти и напрежение ние сме създали един забележителен оазис на духовността, културата и сакралните изкуства“, кааха при откриването организаторите. 

Община Велико Търново има намерение да развива това събитие в бъдеще и да го прави още по-мащабно и още по-престижно, категорични са от кметската администрация в старата столица.Тържествен водосвет и молебен отслужи Отец Славчо, а към присъстващите с приветствени думи се обърнаха доц. д-р Евгени Николов, декан на Богословския факултет и доц. Прашкова от ВТУ.

 Събитието е важна част от програмата на Община Велико Търново за честването на 830-годишнината от въстанието на братята Асен и Петър и възстановяването на Българската държава, както и на 750-годишнината от възстановяването на Търновската митрополия.

Връчена бе специална грамота за участие на Професионална гимназия по приложни изкуства в Трявна. Първо място в конкурса за изписване на търновски светец спечели Ивайло Цветков, който тази година е завършил специалност ‘’Църковни изкуства’’ и е участвал с иконата на Св. Теодосий Търновски.  Осем работи, дело на седем автори са участвали в конкурса за изписване на търновски светец.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама