Ивайло Калфин: Има нагласа да се отпуснат коледни надбавки

08:37, 20 окт 15 / Политика 25 430 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
"Има нагласа да бъдат отпуснати коледни надбавки за пенсионерите", но за момента не е решено в какъв размер ще бъдат. Това обяви в сутрешния блок на Нова телевизия министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин.

"В началото на ноември ще бъде решено в зависимост от изпълнението на бюджета", обеща социалният министър. Той допълни, че се надява да бъдат отпуснати 50 000 лв.

Калфин каза още, че осигурителните прагове в цигарения бранш няма да бъдат вдигани заради липсата на растеж в отрасъла. Коментарът му е по повод информацията за административното увеличение на минималния осигурителен праг със 7,5% в 37 сектора на икономиката. В тютюнопроизводството праговете остават на сегашното ниво.

Припомняме, че това даде повод за притеснение от страна на съпрецедателя на Реформаторския блок Рада Къвен. Вчера той поиска среща със социалния министър и определи това решение като "лобистки изключения за цял бранш и за отделни предприятия", намиращи се под протекцията на ДПС.

Според Калфин процесът за определяне на осигурителните прагове е напълно обективен. 

"Има 75 икономически области и в 48 сме се разбрали да не ги пипаме осигурителните прагове. В останалите не е имало въобще диалог между работодателите и синдикатите, а в пет области работодателите и синдикатите не са се разбрали за осигуровките. Там избрахме административно решение, базирано на данните за средната работна заплата и осигуровки за миналата година", каза социалният министър.

Социалният министър  не коментира твърдението на Института за пазарна икономика (ИПИ), че "подобно изключение от административното увеличение на минималните осигурителни доходи се прилага за първи път и е ясен знак за административен фаворитизъм на този специфичен сектор".

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама