Милиони левове потъват в зеленината на София

09:55, 20 окт 15 25 1468 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Милиони левове потъват в зеленината на София. Проблемът обаче далеч не е само в сумата, която между другото непрекъснато расте. Проблемът е най-вече в това, че софиянци нямат никакъв механизъм не да контролират, но дори и да разберат в подробности как се харчат техните собствени пари - няма ефективен контрол дали се краде от тези средства.

Озеленяването на столицата върви по няколко линии – почти всичко минава през обществени поръчки, като за последния приключил период от две години – до 2013 сумата тръгва от над 18 млн.лв. Това включва не само засаждане на цветя, храсти и т.н. Тук е и проектиране от ландшафтни дизайнери, кастрене на дърветата и куп други дейности.

Та за посочения период това е сборът от парите, които са разплатени на финала. Паралелно обаче се провеждат поръчки за отделни квартали, гробищните паркове и т.н., някои дейности пък минават през общинските фирма „Озеленяване“ или предприятието „Паркове и градини“ , за които по закон могат да не се обявяват поръчки. Така сумата набъбва до много повече милиони.

Невъзможният контрол

Ако спечелите такава поръчка и декларирате 50 посадени теменужки, но засадите 5, никой и никак няма да може да установи този факт, твърдят общински съветници от опозицията. За да се констатира истинската бройка, може да се работи само по сигнал. Иначе трябва някой да бъде командирован в някоя градинка и денонощно да следи кой, кога, какво и колко засаждана. Абсурд.

Често звената, които отговарят за спазването на договореното по поръчките, проверяват само по документи. СофияTopnovini.bg опита многократно да се свърже с директора на „Зелена система“ Ралица Маджарова, за да попита как практически се осъществява този контрол. От пресцентъра на общината увериха, че той е непрекъснат и много ефективен. Така и не успяхме да разберем обаче има ли досега санкционирани фирми и открити злоупотреби. Инспекторатът работи само при конкретен сигнал, и то за междублоковите пространства. Те проверяват само косенето и кошчетата там. От там уточниха, че ако имат сигнал по озеленяването, са длъжни да го препратят в "Зелена система".  Но дори за изработването на сигнал е много трудно да се докаже злоупотреба.

Сумите растат, ролята на общинските фирми намалява

От прегледа на процедурите в Агенцията за обществени поръчки става ясно още нещо – освен че парите за „цветенца“ непрекъснато нарастват, намалява участието на общината в целия процес по озеленяването. „Озеленяване“ и „Паркове и градини“ имат скромно участие. За посочения изминал период „Озеленяване“ е взело от цялата сума 1.4 млн.лв.

Според запознати обаче, макар и да няма как да се докаже, витаят сериозни съмнения, че някои от фирмите купуват именно от „Озеленяване“ и впоследствие на практика препродават на общината на много по-висока цена.

Най-големите играчи

Най-голям дял от обществената поръчка до 2013 г. е получила „Алверс Комерс“ - близо 4 млн.лв. Това стана повод и за по-сериозна проверка на въпросната фирма. Собственик е Стоил Нановски. От сайта на АОП става ясно, че той участва в озеленяването от години - още през 2007 г.е печелил конкурси, но като едноличен търговец. Освен в големите поръчки, при които София се разделя на 43 зони, той печели и процедури за дейност в отделни райони – като например през 2009, когато е осигурил в Дианабад, Слатина, Изток и Изгрев. Между другото една от последните новини, е че фирмата ще озеленява и Бургас от лятото на т.г. Оказва се обаче, че в разкрасяването на София участва и друга фирма, от която Нановски е излязъл - „Про плантс“. През 2013 по споменатата голяма поръчка тя е взела близо 900 000 лв.

Двете фирми участват заедно и в една друга програма на Столична община - „Зелена София“, която е далеч с по-малък мащаб – 350 000 лв. Там „Алверс“ доставя инструменти, някои от които между другото доста луксозни, както вече писа София Topnovini.bg, а „Про плантс“ - цветя, част от които също надвишават пазарните цени. Потърсихме Стоил Нановски за коментар, но той така и не успя да намери време за разговор, въпреки неколкократни уговорки.

След озеленяването до 2013- новата поръчка вече е със срок не 24, а цели 35 месеца. Удобно, така на фирмите се осигурява заетост, която не се влияе от идващите избори. Тук все още няма отчетени средства, тъй като периодът приключва в началото на 2016. Прави впечатление, че „Алверс комерс“ печели по-малко позиции в сравнение с предходния период, но пък „Про плантс“ взима 4 зони – основно паркове и градини.

Сред другите фирми са „Цветомания“, „Комунална техника“, Алдес“, „Жиро-М“, „Грийнтаун“, „Ландарх консулт“ и др.

Как се удължава обществена поръчка

Към тези солидни суми, които отиват за зеленината на София, трябва да се добавят немалките разходи по обжалваните конкурси, които не са никак малко на брой. Тук идва и още един ход, който се прилага за увеличаване на печалбата – до окончателното решение за новата поръчка остават същите изпълнител, тоест се удължава срока на предишната. Така към фирмите отиват малко повече от очакваните пари.

Темата е само една от брънките от въпросителни около огромния бюджет на столицата. Отговорите, оказва се, са трудно достъпни дори и за общински съветници, мака да прави впечатление, че дори от опозицията в този мандат не бяха особено активни в разплитането им.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама