Сливен с амбиция за център на планинските екстремни спортове

10:27, 20 окт 15 / Спорт 25 382 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Най-добрите екстремни колоездачи от Източна България уважиха поканата на фондация "Стария бряст" и участваха в пробно планинско спускане по трасето под лифта от местността "Карандила” към Сливен.

Над 30 момчета и мъже на възраст от 14 до 45 години се включиха в проявата, която е част от проекта на фондацията, наречен "Сливен Екстрийм’15".

„С подобни прояви доказваме, че Сливен има потенциала да се превърне в център на планинските екстремни спортове - планинско бягане и планинско колоездене”, обяви Стефан Стефанов, председател на фондация "Стария бряст". Той поясни, че всичко е тръгнало от една идея, която вече е факт.

За демонстративното спускане трасето бе почистено от доброволци и приведено в място за екстремното предизвикателство,  без състезателен характер.

За да стигнат до Карандила, участниците използваха въжената линия, която след съдействие от страна на домакините, вече има  специални седалки за превоз на велосипеди.

Проява бе и проверка за реализация на идеята за празника на Сливен – Димитровден да се проведат две надпревари – скоростно изкачване до Карандила с бягане по маршрута под лифта, като целта е изпреварване на съоръжението и - екстремно спускане с велосипеди.

По думите на Стефан Стефанов трасето е едно от най-екстремните в страната, което е и предизвикателство за участниците.  Избраният маршрут е с  дължината около 2 000 м и денивилация  600 м.

Следващият старт на своеобразното състезание по планинско бягане ще бъде на 26 октомври. Организаторите обещаха, че тогава заедно с Шабан Мустафа ще осигурят и още няколко класни планински и дълги бегачи, като Кирил Николов-Дизела, сливналията триатлонист – Красимир Костов, както и шесткратният европейски шампион по планинско бягане от Турция.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама