Борислав Сандов: Няма как „Студентски град“ да бъде преместен, той е фактор за цял един район

11:16, 20 окт 15 / Политика 25 516 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Борислав Сандов е едно от лицата на „Зелените“. На тези избори той е кандидат за кмет на район „Студентски“, както и за общински съветник.

Защо се кандидатирате за кмет точно на район Студентски?

Това е място, на което съм живял шест години. Учeх в София и живeeх в „Студентски град“. Събитията, които се случваха там, доведоха до масови протести през 2009 година (бел.ред. тогава студентът Стоян Балтов беше убит пред нощен клуб в квартала), а аз бях един от хората, които ги организираше. Не само като протести, но и като цялостна кампания за подобряване на условията в „Студентски град“. Район „Студентски“ всъщност е много повече от „Студентски град“. Той включва още „Дървеница“, „Мусагеница“, „Малинова долина“, „Младост“ 1 и кв. „Витоша“, но в крайна сметка в целия район ясно се вижда липсата на интегрирани политики. Такива политики са необходими, от една страна, специално за „Студентски град“. От друга страна, различни мерки са нужни за периферията, за съседните квартали, макар там също да живеят доста студенти поради близостта им до учебните заведения.

При всички положения вътрешната ми мотивация идва от това, че съм се борил дълги години за подобряване на условията в този район. И сега, по време на тези избори, имам възможност да споделя информацията, която съм натрупал, и управленските предложения, които имам въз основа на нея. Тогава успяхме да предизвикаме 40-тото Народно събрание да направи пълен доклад по въпроса какво представлява „Студентски град“, какви са проблемите със собствеността и други неща и в някаква степен имам познания именно поради тази причина.

Казвате, че ще направите подобрения. Какви ще бъдат те, защото всички в София знаем проблемите на града, но за да ги има, явно не са намерени решенията им. Какви са вашите?

Моята концепция е в десет направления, които са свързани с подобряване на инфраструктурата, на условията за живот в района, на условията за култура, обучение и спорт. Гарантирано ще има инфраструктура, която да е за всички участници в движението.  В момента се работи само в интерес на автомобилния транспорт. Това води до много повече автомобили и, за съжаление, до конфликти с другите участници в движението. Тротоарите трябва да свободни за пешеходци и за майки с колички или за хора, които са със затруднения в придвижването. Това означава не просто с една боя да начертаем едни контури за велоалея, а да ги направим функционални. Да са отделени и да водят от местата, където живеят хората, към основни транспортни коридори - метрото, автобусните спирки, парковете, културните центрове, учебните заведения и детските градини. Нужни са поне 10 километра функционални велоалеи в район Студентски.

Другото, за което говоря активно, е да се помисли за онази част от района, която ни връща повече към природата. Както парковите пространства да могат да бъдат уютни, удобни за разходка, за почивки, така и към учебните заведения и детските градини да се създадат зелени градини. Става въпрос за места, които ще са по подобие на биоградинката, която вече активни граждани създадоха в близост до Зоопарка. Аз искам да направим поне още 10 такива, в които студенти, ученици и деца в най-ранна възраст да могат сами да виждат как се случва земеделието, как живеят пчелите. Градските хора често пъти са изолирани от природата, въпреки че до София има планина, има паркове. Мисля, че подобен тип зелени градини в рамките на район „Студентски“ са много удачно предложение. 

Предвиждам в района да има и поне 10 фестивала от модерен тип. Както музикални и танцувални, така и културни. Може и фестивали, свързани с науката, защото в района има много хора, които се занимават и с наука. Искам да се разнообрази културният живот, тъй като тук останаха само казината и дискотеките, което не бих казал, че може да се нарече културен живот. Искам да направим поне 10 зелени покрива в района. Така или иначе много сгради в района - жилищни, студентски, са с плоски покриви, залети отгоре с асфалт. А, когато покривът е зелен, той се превръща в най-добрата изолация за сградата, тъй като най-голяма част от топлината се губи именно през покрива. Това създава по-благоприятен микроклимат. Защо, като мястото за зелена площ навън е недостатъчно, да не направим покривите зелени? Така хората ще могат да излязат в градинката, като се качат на покрива. На тези покриви могат да се добавят и инсталации за слънчева енергия. 

Мисля, че район „Студентски“ е много подходящ да стане първият зелен район в София. Това е и едно от нещата, на които ние залагаме - визия „София 2030“ за това как трябва да изглежда градът, тъй като в него има условия за това. Реално погледнато, по показател „Зелени политики“ спрямо другите европейски столици ние сме на предпоследно място, а сме с най-големия потенциал поради наличието на парковите пространства и планините наоколо. Благоприятните фактори са много. Например това, че градът не е натъпкан на много тясно пространство. Това, че като членове на Европейския съюз можем да използваме инструментите му, за да се развиват различните компоненти на зелените политики. Ние имаме истинския потенциал да направим София една зелена столица.

Един от кандидатите за кмет на София в предизборната си програма предвижда да премести „Студентски град“ в „Кремоковци“, защото в момента той не приличал на това, на което би трябвало. Според Вас това ли е обликът на квартала и такъв ли трябва да бъде? Действително в районът има и други квартали, но „Студентски град“ е нарицателно за него.

В „Студентски град“ ще има най-малко гласували. Подходът на Мария Календерска е такъв, защото тя знае, че няма да получи гласове от този район, но, видите ли, тя смята, че съседните квартали ще се зарадват на идеята да се махне „Студентски град“ от този район. Това е популизъм, който е присъщ за Календерска и за партията, която я излъчва. Разбира се, че е абсурдно да изпратим „Студенстки град“ в "Кремиковци". За втория трябва да минат поне десет години на рекултивация и специални мерки.

„Кремиковци“ по-скоро може да стане център на филмовото изкуство, както скоро един служебен министър на околната среда и водите предложи. Съществуват и други функционални решения за „Кремиковци“, но не и това. „Студентски град“ няма как да се премести. Това, което може да се направи там, е да се спаси това, което все още не е унищожено.Тук не се изискват много пари, изискват се усилия, изисква се воля. Затова е важно най-накрая начело на района да застане човек, който е бил потърпевш от това развитие на „Студентски град“, да е живял там и да е виждал всичко, което се е случвало. И не просто от позицията на най-добре запознат, но при един изключително демократичен дебат с хората, живеещи там. Има постройки в междублоковите пространства, които в момента незаконно функционират като заведения, магазини и т.н. Такова беше и заведението „Амнезия“, пред което беше убит студентът Стоян Балтов.

Най-малкото може да се изпълняват законовите рамки, които съществуват и сега. Например нивата на шум там са високи, не не защото го позволява законът или наредбата на Столичната община за шума, а защото няма кой да ги прилага. Точно и това е работата на районния кмет. С малки стъпки и в правилна посока могат да се подобрят както условията за студентите, така и за гостите на района. Много е важно другите квартали в района да разберат, че при един по-добър „Студентски град“ те ще имат по добри условия в своите квартали. Много е важно и нещо друго, което никой все още не го говори. Има един проектопарк в този район, който се намира точно до „Мусагеница“ и „Дървеница“. Когато арх. Мусман е планирал зонирането на града, той е предвидил и Източен парк, но така и никой не го е завършил. Затова аз ще работя активно в тази насока, защото в момента теренът се оглозгва.

Вие сте кандидат и за общински съветник. Голяма част от останалите партии, които се включват в тези избори, заявиха, че ще се борят срещу досегашното положение в Столичния общински съвет - мнозинството да е от една партия. Вие колко души смятате, че ще влязат в СОС от партия „Зелените“ и смятате ли, че ще успеете да промените нещо, ако отново стане така, че някоя от партиите доминира в местния парламент?

Това, което много липсваше в Столичния общински съвет, не само за последния мандат, доминиран от една партия, но и преди това: никога в него не е имало човек, носител на зелените политики. Бих казал, че, поне за последните 15 години, откакто живея в този град, не е имало човек, който да е реален представител на гражданското общество. Бил съм много пъти на протести пред общината, опитвали сме се да говорим с представителите в Общинския съвет и се вижда, че реално няма такъв човек, който да е трибуна на гражданското общество вътре в съвета. Успяхме да спечелим дело срещу Столичната община, защото тя ограничи достъпа на гражданите до заседанията си. Това, което „Зелените“ ще направят в Общинския съвет, е да са гласът на гражданското общество. Защото такова има в София и то се бори се да спаси своите малки градинки или нещо друго. Това обаче става по-трудно отвън. По-лесно ще е, когато има човек, един поне в СОС, тогава нещата ще са различни.

„Зелените“ имаме най-голяма подкрепа в София. Тук на последните три избори получихме гласовете на около 10 хиляди души. Дори сега за „Зелените“ да гласуват само такъв брой хора, е много вероятно да имаме поне двама общински съветници. При всички положения зелените политики ще имат вече представители в този Общински съвет. Въпросът е колко ще са те. Всъщност няма дебат в България за ляво или дясно, има необходимост просто от морал в политиката.„Зелените“ сме и с най-модерните решения, които в момента водят Европа напред.

Тази година една нова партия ще се бори за места в общината, както и за кметския стол - ДЕОС. Тяхната програма прилича досущ на предизборната програма на „Зелените“. С какво се различавате от тях? Всички знаем, че вие първи заговорихте за повече прозрачност в делата на общината, първи повдигнахте въпроса за съдбата на Витоша, а в един момент те поставиха същите проблеми...

Запознат съм с тяхната програма и тя е почти изцяло като нашата. Все пак ДЕОС са партия на половин година, а ние сме на седем. На нас това са ни поредни избори, за тях те са първи - ясно е кой от кого е заимствал. Въпреки това ние не таим лоши чувства към тях, защото не смятаме, че те са продукт на политическия инженеринг, както много други партии. По-скоро се вижда, че хората, които имат нова визия за нещата се покрива с нашата визия. Затова избирателите трябва да избират по делата и хората, не по думите. Защото думите лесно се преписват, но делата са онова, което показва кой какво е правил и остоявал през годините. Отделно- ясно е, че „Зелените“ сме партията с най-големият експертен екип за зелени политики, и че ще вкараме поне един човек в общината и въпросът е не дали ще вкараме, а дали ще е повече от един. За ДЕОС това не е ясно, това са им първи избори и още не са минали през редица изпитания. Ако се търси сигурното представителство на тези политики това е чрез „Зелените“. С ДЕОС сме приятели, защото бяхме заедно в Протестна мрежа. Те самите създадоха партия ДЕОС като либерална партия, но виждаме политиките им като на зелена. Аз самия говорих с тях за това и повечето от тях признават, че преди това са гласували за „Зелените“, за това е нормално това да се политиките, в които се разпознават. Смятам, че е крайно време, когато има политически формации, които имат общи идеологии да вървят заедно. Ние поканихме ДЕОС да имаме коалиция в София, но те отказаха, защото искат да изградят идентичност, но за да изградиш идентичност трябва да си различен от останалите и да предлагаш изцяло нови идеи, както го правим ние.

Макар и да се е превърнал в клише, не мога да не ви задам въпроса - Защо хората трябва да гласуват?

Това са най-важните избори, защото най-пряко засягат хората. Това е изборът, който ще промени ежедневието на всички нас на мястото, в което живеем: транспорта, с който се придвижваме, чистотата на въздуха, който дишаме, достъпа ни до култура и образование, вида и визията на всичко около нас. Това са изборите, които най-пряко ни касаят. И същевременно избраните от нас кандидати, трябва да се тези, които виждаме около себе си. Макар София да е голям град, все пак хората поне на квартално ниво се познават и знаят кой кой е. Много е важно да се търсят кандидатите, а не толкова партиите, защото в случая говорим не за някакви общи програми, а за конкретни стъпки.

Преференциалното гласуване е ключово. Гласувайте за онзи, който смятате, че има най-добър морал, и който знаете, че ще свърши обещаното. От съществено значение е хората да гласуват и в референдума. Той дава възможност за наистина огромна стъпка за включването на българите в определянето на онова, което ги касае най-много: обкръжението им, икономическият, социалният и политически живот.

Купуването и продаването на гласове е престъпление

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама