96% от новините в родните медии, свързани с българи в чужбина, са криминална хроника

11:20, 20 окт 15 25 433 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
През 2014 г. само 4% от новините в родните медии, свързани с българи в чужбина, не са криминална хроника. Определено в момента коректна информация за българските общности извън страната липсва. Това заяви главният редактор на електронното издание „БГ Глас” Георги Донков, цитиран от Българската телеграфна агенция. Повод за коментара му е предстоящата 11 световна среща на българските медии, която ще се проведе 4 до 8 ноември в гръцката столица Атина и е организирана от БТА.

Политиката в областта на информацията за България ще бъде една от темите в работната програма. За участие в дискусията са поканени парламентарната Комисия по културата и медиите и Държавната агенция за българите в чужбина.

Донков добави, че в момента липсва каквато и да е държавна политика по отношение на достъпа до информация на българите, живеещи в чужбина. По думите му за голяма част от сънародниците ни по света интернет (и по-специално Фейсбук) е единственият източник на информация, което е недостатъчно, тъй като ги прави уязвими от манипулации.

Главният редактор на изданието „БГ Глас“, което е посветено на българите в чужбина, каза още, че държавата не е съпричастна по никакъв начин към сега съществуващите и изградени медии на общностите ни зад граница и техните многогодишни усилия в тази насока. По думите му обществената БНТ има 4 канала, в които няма нито едно предаване, предназначено за българите в чужбина, а от тези 4 канала само един (BNT World) има онлайн излъчване извън страната.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама