20 октомври - Световен ден на статистиката

11:25, 20 окт 15 25 328 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
На 20-ти октомври тази година за втори път ще бъде честван Световния ден на статистиката. Той преминава под мотото „По-добри данни, по-добър живот“, съобщават от Териториалното статистическо бюро в Добрич.

Оттам припомнят, че датата беше обявена за Световен ден на статистиката през 2010 г. с резолюция от Общото събрание на ООН. В резолюцията се казва: „Признавайки основното значение на устойчивото развитие на капацитета на националните статистики да произвежда надеждни и навременни статистически данни и показатели за измерване напредъка на една страна, което е необходима основа за информирано вземане на решения по политиките и за мониторинг на целите на хилядолетието за развитие на национално, регионално и международно ниво”.

Много държави и някои региони честват официалната статистика чрез различни национални и регионални инициативи. На 20 октомври 2010 г. за първи път под егидата на Организацията на обединените нации Световния ден на статистиката премина под общата тема: „Отпразнуване на многото постижения на националните статистики” и основните ценности на службата, почтеността и професионализма.

България е една от 55-те държави съавтори на резолюцията и се включва в честването на Световния ден на статистиката.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама