Пенчев предупреди Манолова, че бюджетът на омбудсмана е орязан (снимки)

12:34, 20 окт 15 25 432 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„Това е единствената институция в България, чието призвание е да защитава правата на хората“, каза Константин Пенчев, предавайки поста на омбудсман на Мая Манолова, предаде репортер на София Topnovini.bg.

Той отбеляза, че сградата, в която се помещава омбудсмана, е под наем, защото институцията е бедна, а бюджетът за нея е орязан. Причината е, че „не всички в парламента искат тя да е силна“, но хората, които работят в нея, имат мисия.

"За мен е чест да бъда третият поред национален омбудсман на Република България. Макар и 10-годишна, институция не е в детските си обувки", заяви Манолова след стъпването в длъжност. Тя подчерта, че това е благодарение на Гиньо Ганев, който е положил основите на институцията, и на Константин Пенчев, който я е развил и й е придал солидност, значимост и почтеност.

Новият омбудсман благодари на Константин Пенчев и му връчи плакет от името на всички български граждани, на които той е помогнал през годините заедно със своя екип.

"Съзнавам огромните очаквания, с които е натоварена институцията в мое лице. Днес държавата с нейната организация и администрация има много пропуски, а в живота пропуските се измерват с човешки съдби", каза Манолова. По нейните думи обществото има нужда от още един сензор и това е омбудсманът. Тя допълни, че ще отстоява разбирането за последна надежда за справедливост на обикновения българин.

Манолова подчерта, че познава работата на институциите и на политическата система. В тази връзка тя ще води „битката на гражданина срещу бездушието на администрацията и срещу несправедливостта“.

Докато се провеждаше официалната церемония, протестиащи изразяваха недоволството си от избора за нов омбудсман пред сградата на институцията. Манолова от своя страна каза, че гражданите имат право на собствена позиция и на протестни действия. Тя допълни, че този протест я е мотиварал повече „през следващите дни и седмици да им покажа колко не са били прави“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама