След две години газохранилището в Чирен ще е два пъти по-голямо

13:11, 20 окт 15 25 420 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В близките години трябва да започне разширяването на газохранилището в Чирен, при което трябва да се направят още 10 нови сондажа. С това обемът му трябва да нарасне до 1 млрд. кубически метра газ. Това заяви пред журналисти Валери Петров, началник на управление "Съхранение на природен газ" в "Булгартрансгаз", преди днешното откриване на нов сондаж в газохранилището, предаде БТА. На събитието присъства и енергийният министър Теменужка Петкова.

С днешния сондаж и вторият, който ще бъде започнат през март 2016 г., възможностите на "Булгартрансгаз" да захранва националната газопреносна мрежа с газ от хранилището ще се увеличат значително - от 4,2 млн. куб. метра на 5 млн. куб. метра дневно. Сериозна разлика в количествата ще има и при нагнетяването, тъй като двата нови сондажа са високопроизводителни, коментираха от "Булгартрансгаз". Стойността на единия пробив е около 10,4 млн. лева.

Сега газохранилището използва 22 експлоатационни сондажа. В момента се нагнетяват около 430 млн. куб. метра природен газ, които могат да се извлекат и използват през зимния период. 

"След години, когато се очаква и други проекти за пренос на газ да преминат през България, ще се окаже, че страната ни има нужда от поне още едно газохранилище, защото Чиренското ще е недостатъчно, за да отговори на интереса за газосъхранение", коментира Валери Петров.

Той определи "Галата" като най-подходящия природен резервоар за обособяването на второ газохранилище в България. Там обаче все още продължава да има добив и това спира развитието на този план.

По думите на изпълнителния директор на "Булгартрансгаз" Георги Гегов прокарването на новите 10 сондажа за разширяване на газохранилището, ще започне след около 2 години. Той уточни, че необходимото време за прокарването на един сондаж е около три месеца. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама