Обсъдиха проекта на Общия устройствен план на община Търговище

13:16, 20 окт 15 25 506 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Богато биоразнообразие с 6 групи от 26 вековни дървета, много добре организирани зелени площи, висок туристически потенциал, който тепърва предстои да бъде разработван, наличието на 357 обекта на културно-историческото наследство, като 183 са със статут, добре развита комуникационна мрежа, икономическо многообразие, разработена система по управление на отпадъците. Това бяха малка част от констатациите, направени в Доклада за екологична оценка и Доклада за оценка за съвместимостта към него, представени по време на общественото обсъждане на проекта за Общ устройствен план на община Търговище.

На него бе изяснено, че Общият устройствен план /ОУП/ дава възможностите това, което е установено като дадености или е планирано и реазилацията на тези възможности предсои в следващите 15 - 20 г. В рамките на тези години конкретните условия за реализиране са в общинските планове за развитие, като настоящият такъв е в срок до 2020 г.

Общият устройствен план на община Търговище се разработва от консорциум „ОУПО Търговище“ - София, с ръководител екип арх. Димитър Костов въз основа на задание, одобрено с решение на Общинския съвет от 2013 г. Органът, от когото зависи одобряването на ОУП е Общинският съвет, а отговорен за прилагането му е Община Търговище.

Главната цел на Общия устройствен план е „създаване на оптимална пространствена и функционална структура на развитие, както и изграждане и комплексно устройство на града в единство на урбанизираните структури със съществуващите природна и антропогенна среда и специфични социално-икономически условия.“

По време на неговото обсъждане бяха поставени въпроси, свързани предимно с регионалното депо на Търговище и бъдещите възможности за финансиране на проекти, включени в Интегрирания план за градско възстановяване и развитие.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама