45 бургазлии с възможност за високоплатена работа в Австрия

13:40, 20 окт 15 25 352 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
45 бургазлии имат възможността да започнат високоплатена работа в зимни туристически курорти в Австрия. В момента те очакват обаждане от работодатели за договаряне на конкретните подробности по заминаването. Това заяви днес на провелата се пресконференция по повод свободните работни места и равнището на безработицата в Бургаска област директорът на местното Бюро по труда Живко Янакиев. 45-те души ще заминат по програма за Европейска мрежа за трудова мобилност Eures.

Интервютата за програмата са били проведени на 6-ти и 7-ми октомври. До тях са били допуснати 109 души след предварително направена селекция на кандидатите, като част от тях са работили и предходни сезони в Австрия и познават условията на работа и заплащане там. Обявените  работни места в хотели и ресторанти в зимните курорти там са били 130 на брой, основно за сервитьори, бармани, рецепционисти и готвачи, където заплащането варира от 1822 до 2134 евро.

Освен в Австрия, работници в чужбина през този сезон се търсят и в Германия. Основно там се набират такива в строителството. В Англия пък се търсят детегледачи и готвачи, а в Испания, Португалия и Естония – международни шофьори.

Живко Янакиев изнесе и данни за безработицата, като посочи, че след края на летния сезон, тя се е повишила.

През месец септември тази година броят на регистрираните безработни лица в бюрата по труда от Бургаска област е 11 235, като спрямо август е реализиран ръст от 787 души, който е характерен за този месец на годината, когато започва освобождаването на хора, работили на сезонни работни места.

Равнището на безработица в края на септември е 6.0 на сто. По този показател област Бургас се нарежда на 4-то място по ниска безработица след София, Варна, Габрово и Русе.

За община Бургас безработицата е 4.79 %. Най-голям дял са безработните със средно образование.

„През месец септември в бюрата по труда в Бургаска област са заявени общо 895 работни места, от които 772 на първичния пазар и 119 по програми за обучение и заетост. По насърчителни мерки са разкрити 4 работни места. Най-много позиции са заявени в отраслите „Преработваща промишленост”, „Административни и спомагателни дейности” и „Образование”. Най-малко са тези в „Доставяне на води, канализационни услуги, управление на отпадъци и възстановяване”, каза още Янакиев.

Постъпилите на работа от бюрата по труда от област Бургас през септември са общо 823 души, като 70.7 на сто от тях са устроени чрез посредничество.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама