Румънски зам.-кмет сече дървета нелегално в България

14:07, 20 окт 15 25 402 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Мариан Балтеану, заместник-кмет на румънска община, сече незаконно дървета около видинското село Ботево. Това става чрез управляваната от него фирма "Ск Балтеану" ЕООД. Според главния редактор на сайта за разследваща журналистика “Биволъ” Атанас Чобанов, който е провел разследването, компанията оперира с изтекло разрешително, а подозренията са, че Балтенау е изсекъл много повече дървета, отколкото е официално от държавата.

Разследването бе представено по време на дискусията “Термити без граници”, провела се днес в “Червената къща” и организирана от мрежата за гражданско действие “BlueLink”. Журналистът представи и информация за голям австрийски концерн, който изкупува български фирми и също сече нелегално.

По данни на “Биволъ” въведеният преди месец временен мораториум за износ на необработена дървесина не е постигнал целта си. Чобанов показа снимки, на които ясно се вижда, че на пристанищата - преди натоварване на материала, той се обработва в дървесен чипс и отново се изнася. Той разкри още, че фирмите крадат и от легалната сеч.

“Обезлесяването и нелегалната сеч са едни сериозни проблеми, които засягат всички нас. През последните години виждаме и основните последствия - наводненията. Голяма част от тях се дължат на факта, че заради незаконни действия се обезлесяват цели райони”, каза от своя страна Борислав Сандов от “Зелените”.

В дискусията ясно бе посочено, че един от най-големите проблеми при опазването на горите от незаконна сеч е корупцията. От своя страна директорът на регионалната дирекция по горите в София Мартин Иванов посочи, че причина за това е изключително ниското заплащане на работещите в сектора. Той отправи и критика към хората, които купуват дървесина без да изискват документи за произхода й.

Орели Маршал от Европейската зелена фондация препоръча гражданите да търсят съдействие за решаване на проблема чрез Комисията по петиции в ЕП, както и чрез “зелените” евродепутати.

Остра критика Борислав Сандов отправи към практиката на ЕС да предвижда перо за реклама на европроектите, чрез които в някои страни, сред които и България, държавата си купува спокойствие от медиите. “Това е казвано многократно, тази реклама корумпира и захранва псевдомедиите, които пречат на нормалното развитие на гражданското общество и журналистиката като цяло”, каза и Чобанов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама