Чирен може да е в основата на изграждането на газоразпределителен център в България

14:14, 20 окт 15 / Политика 25 387 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Газохранилището в Чирен е една от основните предпоставки за изграждането на газоразпределителен център в България. С тези думи енергийният министър Теменужка Петкова даде началото на модернизацията на подземното газово хранилище.

По думите ѝ, ако този обект отговаря на всички най-високи изисквания в тази област, е гаранция, че страната ни ще успее да изгради разпределителен център. Като за начало обаче трябва да бъдат готвените 10 пробива за експлоатационен сондаж.

„Каква по-голяма сигурност за нашата система от това да имаме най-добре развитото подземно газово хранилище. На този етап това хранилище, с което разполагаме, задоволява потребностите ни“, уточни Петкова.

До края на месец януари трябва да е готов направеният днес сондаж, след което конструкцията ще бъде пренесена там, където ще бъде следващия такъв.

„След това започваме разширяването на капацитета на газохранилището. Трябва да направим 3D сеизмика”, обясни министърът.

Тя добави, че „Булгартрансгаз” кандидатства за получаване на средства от Европейската комисия в размер на 3 900 000 евро, а процедурата по 3D сеизмиката е на стойност 7,8 млн. евро.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама