Иманяри отиват на съд за разкопки в Пловдивско

15:02, 20 окт 15 25 423 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Обвинителен акт внесе Окръжна прокуратура-Пловдив срещу трима иманяри, които са правели незаконни археологически разкопки в землището на с. Красново, обл. Пловдив. Единият е полски гражданин, живеещ в Хисаря, другите двама са пловдивчани.

На 13 ноември 2014 г. тримата са отишли в местността "Калето", до с. Красново с автомобил "Лада Нива". Според свидетелски показания те са търсели гърне с жълтици. Когато пристигнали до средновековната крепост, започнали да вадят с ръце камъни от крепостната стена и да ги хвърлят наоколо. При появата на полицейски служители се опитали да избягат, но били заловени. В колата им са намерени металотърсач и вещи, които да им послужат при разкопките на археологическия терен.

Разследващите органи са открили и иззели и други вещи и уреди за разкопаване от няколко адреса, свързани с обвиняемите. Направени са две археологически експертизи.Те установяват , че в местността "Калето" се намира средновековна крепост, която е недвижима културна ценност. Незаконните теренни разкопки са извършени в централната част на крепостта, като са нарушени културни пластове и са подкопани зидовете на крепостното водохранилище.

Разпитани са петима свидетели, иззети са веществени доказателства, включително и автомобила.

На единият пловдивчанин му е повдигнато и обвинение за използване и държане на техническо средство металодетектор за търсене на археологически обекти.

Окръжен съд Пловдив предстои да насрочи дата за първо съдебно заседание.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама