Рибен цех за 4,5 млн. лв. заработи в Бургас, дава хляб на 200 души

15:31, 20 окт 15 25 2414 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Нов рибопреработвателен цех и хладилна база на стойност 4,5 млн. лв. отвори врати в Бургас. Сградата се намира в Северната промишлена зона на града и е собственост на „Черноморски риболов“. Застроената площ само на цеха е около 1500 кв.м., като той е разположен в границите на целия фирмен имот, простиращ се върху 5200 кв.м.

Досега в новата придобивка са вложени около 4,1 млн. лв., като до април следващата година се планира инвестицията да набъбне с още 400 хил. лв.   

До момента в цеха са наети 110 служители, като се очаква да се отворят допълнително още между 50 и 100 работни места.

Лентата на новата придобивка прерязаха досегашният кмет и кандидат за трети мандат Димитър Николов и собствениците на фирмата Петър Василев и синовете му Владимир и Емил Стоянови.

„Започва един ренесанс – Бургас отново се връща на водещо място в рибопреработвателната дейност. И няма как това да не го кажа с доза самочувствие, защото градът е бил първенец в този сектор и перспективата е да бъде такъв благодарение на изключително прецизните и мащабни инвестиции, които се правят. Това е възможност да се отворят и нови работни места в една изключително качествена европейска обстановка”, заяви Димитър Николов. Той благодари на фирмите в този бранш, които правят така, че на Никулден в Бургас да мирише на риба и жителите да усетят не само аромата, но и духа на празника.

Николов и другите официални гости разгледаха цеха и видяха как се култивира рибата. В предприятието постъпват за преработка между 1000 и 2000 тона цаца, които се улавят от двата траулера на фирмата. Въвеждат се и нови продукти като веяната и пушената риба. Между 60 и 70 % от производството е предназначено за износ в чужбина.

Освен традиционните риби като цаца и черноморска копърка, в цеха се преработват и рапани, които се изнасят за Япония и Южна Корея. Това производство е доста трудоемко и за там се очаква да се наемат още работници.

Това е втора голяма придобивка в рибния сектор за морския град. Припомняме, че преди месец между Бургас и Ветрен бе открито рибно тържище на стойност 10,5 млн. лв.
Напишете коментар
Коментари: 2
1 Анонимен 14:56, 24 юли 22

кависа превлегите задс почнем 2 души на работа

2 Анонимен 15:01, 24 юли 22

моля телефонен номер за връзка можели

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама