Владимира Янева отново не се появи в съда, делото "Червеи" става публично

15:47, 20 окт 15 25 351 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Делото "Червеи" срещу бившата шефка на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева и ексдиректора на дирекция "Вътрешна сигурност"-МВР Тодор Костадинов ще бъде гледано публично. Това определи съдия Иван Коев от СГС, въпреки настоятелното искане на прокуратурата процесът да се гледа при закрити врати заради секретните материали по делото, съобщава "Правен свят".

Янева беше дадена на съд, защото е разрешила употреба на специални разузнавателни средства по разработката "Червеи" за 300 дни. Разрешенията за всички способи в Закона за СРС са дадени без мотиви и по отношение на автоматизираната информационна система "Централен полицейски регистър" без тя да е обект за установяване на самоличността на лица, за които има данни да са извършили престъпления. Обвинението на Тодор Костадинов пък е за продължавано документно престъпление във връзка с изготвените искания.

За да разсекрети делото, съдия Коев се мотивира с осигуряване на равнопоставеност на страните и гарантиране правото на обществото да бъде информирано чрез медиите, как точно функционират механизмите на правосъдието. Магистратът обясни още, че доверието в съдебната система се гради чрез публичността.

За днешното заседание бяха призовани 20 свидетели, като Владимира Янева отново се възползва от правото си да не присъства.

Адвокатът на Тодор Костадинов Людмил Рангелов уточни по време на заседанието, че тепърва ще излизат шокиращи разкрития по секретната разработка, която стана известна в обществото като "Таласъми". Оказва се, че името ѝ е объркано от магистрат, като точното ѝ наименование е „Талибани“, съобщава „Клуб Z”.

В тази разработка са се подслушвали физически лица по времето на кабинета „Орешарски“. Рангелов добави, че обект на разработката са били много близки хора на магистрати от върха на съдебната система.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама