Наредиха Пловдив сред районите, заплашени от наводнения

16:03, 20 окт 15 25 469 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Пловдив е сред рисковите райони, заплашени от евентуални наводнения. Това стана ясно от думите на инж. Мария Бабукчиева от "Планове и разрешителни" към Басейнова дирекция "Източнобеломорски район".

Общо 31 са местата с потенциален риск в обсега на Източнобеломорския район, седем от тях - в Пловдивско.

Освен Пловдив при река Марица, потенциален риск от наводнение има при река Мечка,  река Стряма, река Потока край град Съединение, река Въча край град Кричим и река Стара река край град Пещера, както и река Тунджа край град Калофер.

Карти на тези райони представиха в Града под тепетата от Басейнова дирекция днес.

"Първоначално събрахме информация за местата, които са уязвими от наводнения и след анализа й са определени тези 31 района", разказа Бабукчиева. Тя поясни, че картите на заплахата представляват сценарии на възможни водни количества.

Експертите разглеждат три сценария – при водно количество, което може да се повтори на 20 години, със средна вероятност – веднъж на 100 години и с ниска вероятност - веднъж на 1000 години.

"Внимание тук се обръща на това докъде може да се разлее водата, какви площи ще засегне и каква е дълбочината в тези площи", каза още Бабукчиева и поясни, че след този анализ  се изготвят и картите на риска.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама