Винопроизводителите може да останат без финансиране, сезират Еврокомисията

16:26, 20 окт 15 / Политика 25 402 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Българските винопроизводители са против предложения механизъм за класиране на проекти по Програмата за развитие на селските региони към Министерството на земеделието и храните. От бранша са категорични, че ако тази мярка бъде въведена няма да има финансиране за нито един проект от винения сектор през целия програмен период.

Министерството на земеделието вече е публикувало на сайта си проектонаредба за прилагането на подмярка 4.2 по програмата. Тя предвижда като приоритет проектите, насочени към „чувствителния сектор“ на земеделието. Според критериите на министерството такива са секторите плодове и зеленчуци, месо, мляко, етерично-маслени култури. Виненият сектор обаче остава извън списъка.

„Това е мярката, по която българките земеделски стопани могат да направят инвестиции по преработка на земеделска продукция. Очаква се заявленията за подпомагане да надхвърлят между 3 и 4 пъти наличния ресурс. Част от проектите ще бъдат финансирани, другите ще останат под чертата на допустимост. Тук идва нашият проблем, че сектор „Вино" не е определен за подпомагане“, заяви Радослав Радев, председател на Националната лозаро-винарска камара.

Той обясни, че формално винопроизводителите имат право да участват, но проектите в чувствителните сектори ще вземат повече точки и така нито един винопроизводител няма да бъде финансиран. Радев обясни, че диалог и отговор от министерството няма. Той припомни, че лозарството има специална програма - „Национална програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор в България".

Тя е предвиждала инвестиции във винарски предприятия, но по молба на Министерството на земеделието от бранша са се съгласил тези инвестиционни мерки да отпаднат от програмата. Тогава министерството е уверило винопроизводителите, че секторът ще бъде с приоритетно финансиране.

„Резултатът обаче е, че няма ненаказано добро, колкото и банално да звучи“, каза Радев. От бранша заявиха, че очакват да бъде променен механизмът за класиране на проекти и правителството да преосмисли действията си. В противен случай винопроизводителите ще предприемат други действия. Те обясниха, че на първо време са решили да сезират Европейската комисия.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама