Убийцата на малката Алекс от Поморие била невинна, иска справедлива присъда

16:41, 20 окт 15 25 541 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Атанаска Георгиева, която беше осъдена на доживотен затвор за убийството на 8-годишната Александра Тодорова от Поморие, продължава да поддържа тезата си, че е невинна и че не тя е истинският извършител на жестокото престъпление.

Днес в Бургаския апелативен съд тя обжалва постановената й от Окръжния съд на 6 март тази година  присъда, според която е призната за виновна в това, че на 10 април 2014 г. в Поморие умишлено умъртвила малолетната и намиращата се в безпомощно състояние Александра, като убийство е извършено по особено мъчителен за жертвата начин. Георгиева е осъдена и да заплати на родителите на детето сумите от по 130 000 лева за всеки един от тях като обезщетение за причинени неимуществени вреди.

„Много съжалявам за смъртта на Алекс. Тя беше едно прекрасно дето, малко я познавах, но съм останала с добри впечатления“, каза Атанаска Георгиева пред въззивния съд и помоли за справедливо решение. За първи път от началото на процеса подсъдимата изразява съжаление към родителите на детето в съдебната зала.

Защитникът на Георгиева заяви, че намира присъдата на Окръжния съд за неправилна. Той твърди, че при разглеждането на делото пред първата инстанция не е доказано авторството на деянието, както и мотива за извършването му. Според него подсъдимата е била подложена на силен психологически натиск, когато е направила лъжливи самопризнания. Адвокатът и неговата подзащитна считат, че тялото на момиченцето е било пренесено от друго лице в жилището на подсъдимата в периода между 14.04 ч. и 19.00 ч., когато Георгиева се е намирала в полицейския участък в Поморие. Тези твърдения защитникът мотивира с показания на свидетели, които са заявили, че при първоначално извършения оглед, както и при повторния, приключил на 11 април 2014 год. в 14.04 часа, тялото на пострадалата не е намерено в жилището на Атанаска. Едва при третото претърсване, започнало същия ден в 19.00 ч., тялото е намерено под легло в помещението.

Повереникът на частните обвинители и граждански ищци помоли съда да измени първоначално постановената присъда, като постанови наказание доживотен затвор без замяна и уважи гражданските им претенции до размер на 200 000 лв. по отделно за двамата.

Представителят на Апелативна прокуратура Бургас поиска да бъде потвърдена присъдата. Според него първата съдебна инстанция не е допуснала процесуални нарушения, нито може да се оспорва, че е извършено вмененото на Георгиева деяние. Прокурорът счита, че правилно и законосъобразно първоинстанционният съд е приобщил към материалите по делото направените първоначални самопризнания от подсъдимата и ги е приел за верни, тъй като те изцяло кореспондират със събраните впоследствие в хода на съдебното следствие доказателства. Решаващият съд е обсъдил всички доказателства в тяхната съвкупност и цялост и подробно е мотивирал своя съдебен акт.

Внимателно са разгледани всички тези на подсъдимата и правилно съдът е отхвърлил твърдението на Георгиева пред първата инстанция, че друг е извършил убийството. В хода на наказателното производство са изготвени множество съдебни експертизи, чрез които категорично е установено, че по веществените доказателства, послужили за извършване на убийството, е наличен единствено клетъчен материал от подсъдимата Георгиева. Няма обективни данни за участие на трето лице в извършеното престъпление. Прокурорът намира за справедливо определен и размера на гражданските претенции на ищците.

Бургаският апелативен съд ще обяви своето решение до месец.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама