Данък "вредни храни" удря с до 78 %

16:55, 20 окт 15 25 762 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Данък „обществено здраве“ ще засяга само вносителите на вредни храни и напитки в България и производителите, а по-надолу по веригата търговците няма да имат задължения по него. Това каза здравният министър Петър Москов, който представи заедно с министъра на младежта и спорта Красен Кралев готовият проектозакон за въвеждането на данъка, предаде репортер на София Topnovini.bg.

"Храните, които ще бъдат облагани допълнително, са с по-голямо съдържание на частично хидрогенирано растително масло, на сол, на захар и на кофеин или таурин. По този начин държавата насърчава употребата на безвредни храни и напитки, замяната на съдържанието на предлаганите продукти с вещества, които не влияят неблагоприятно върху здравето или намаляването на превишените количества на вредните вещества, като в резултат се очаква подобряване на здравните показатели на населението", каза здравният министър.

Москов подчерта, че данък „обществено здраве“ не включва нито един вид от основните храни като хляб, млечни и месни продукти, плодове и зеленчуци. Изключените от „вредния списък“ по здравословни причини са соковете от плодове и нектари, всички други продукти, които съдържат 40% или повече плодове от тегловното си съдържание и тези със същото количество какао. Извън списъка попадат чаят и кафето, пчелният мед и тези, отговарящи на изискванията за екстра качество конфитюр и екстра качество желе.

За пържените картофи в заведенията за хранене Москов обясни, че ако при обработката им се използват хидрогенирани мазнини, ще бъдат облагани с данъчна ставка, но не и при пърженето им с олио. "В единия случай, когато се пържи в частично хидрорафинирано растително масло, се  получава данъчна ставка, която се явява 1,12 лв. за порция. Ако те са пържени в олио, както, примерно баба ми, предполагам, ги пържи вкъщи, няма никаква допълнителна данъчна ставка", обясни той. 

Оскъпяването ще е между 3 и 78 процента от цената, става ясно от проекта. Най-ниска е ставката за шоколадовите изделия - 3 на сто. Най високата пък е за имитиращите млечни продукти. Газираните напитки ще се облагат с  31 на сто от цената, снаксовете - с 15, маргарините - с 58 процента, а тестените изделия - с 44 на сто. 

Така например данъкът за по-високо съдържание на захар при тестени изделия, бисквити, захарни продукти и сладолед ще бъде 0,81 лв./кг; при енергийни и газирани напитки – 0,43 л/кг и при шоколадови изделия – 0,43 лв./кг. За повече сол в бисквитите, снаксовете, супите, сосовете и подправките ще се плаща данъчна ставка в размер на 1,55 лв./кг. Кофеинът и тауринът в енергийните напитки ще се облага с 1,55 лв./л. Данъкът за частично хидрогенираните растителни масла в имитиращите млечни продукти, маргарина, fast food храните (сандвичи, пържени картофи) и в тестени изделия ще е 3,10 лв./кг.

„Контролът на този данък ще бъде тежък и ефективен“, каза още той и добави, че парите ще се събират от Националната агенция по приходите (НАП), а контролният орган е Регионалната здравна инспекция (РЗИ). По неговите думи санкциите няма да бъдат пренебрежителни, но не може да се говори за отнемането на лицензи при незаплащане на данъка.

Средствата, които ще бъдат събрани, ще се разпределят за обновяването на спортните игрища, площадки и зали в училищата, за подобряване на храненето на учениците и за развитие на програми за профилактика, превенция и лечение на хронични незаразни заболявания като диабет и сърдечносъдови заболявания.

„Ще бъдем най-щастливи, ако приходът от този данък е нула, защото тогава ще сме променили начина си на хранене“, сподели здравният министър.

Общественото обсъждане на законопроекта започва на 21 октомври. Министрите Москов и Кралев отбелязаха, че очакват данъкът да бъде въведен още през 2016 г. Той ще бъде изцяло по унгарски модел, който е доказано ефективен, по техните думи.

В Унгария 80% от потребителите са намалили употребата на продукти, които се облагат с данъка заради повишената им цена, а 20% от тях са променили навиците си в резултат на по-голямата информираност след въвеждането му. Там той е довел до понижаване на консумацията на захар и сол основно сред младото поколение.

Двамата министри предлагат и допълнение в Закона за радиото и телевизията по отношение на рекламите за храните, с което да се забрани излъчването на реклами на храни и напитки, облагани с данък "обществено здраве".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама