Гражданин осъди прокуратурата

17:02, 20 окт 15 25 383 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Русенският районен съд се произнесе в полза на мъж, който е завел гражданско дело срещу прокуратурата. Причината е, че през 2013 г. му било повдигнато обвинение в лъжесвидетелство, по което било оправдан.

Грешките, поне според описаното в съдебното решение, започват от самото начало, когато срещу ищеца били образувани две дела по едно и също обвинение, поради недоглеждане на разследващите. То обаче бързо излязло наяве и второто дело било прекратено, но първото продължило.

То приключило с оправдателна присъда, която обаче била протестирана от държавното обвинение пред Окръжния съд в Русе. Той се произнесъл с решение, в което отменил първата присъда и върнал делото за ново разглеждане от друг състав на Районния съд. Той се произнесъл с осъдителна присъда, която била атакувана от мъжа, отново пред Окръжния съд. Той го оправдал, но поради нов протест на прокуратурата, делото стигнало до Върховния касационен съд, който се произенсъл с окончателна оправдателна присъда. Това станало през 2015 г.

Заради притесненията и всички последствия от тях върху живота на мъжа, той завел иск, чрез който желаел държавното обвинение да му се изплати обезщетение от 4 000 лева за претърпени неимуществени вреди, както и да му плати разходите за адвокат, които направил.

След анализ на доказателствата съдът решил, че обезщетението трябва да е 3 000 лева, а разноските за адвокат счел за недоказани, поради което отхвърлил иска в тази му част.

Решението не е окончателно и може да се обжалва пред Окръжния съд в Русе. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама